Oglasi

SAD smatra Rusiju odgovornom za trovanje Skripalja

Poruka je to Sjedinjenih Američkih Država izrečena na sastanku Vijeća sigurnosti koji je sazvao zvanični London.
Haley je kazala da nije riječ o izolovanom incidentuEPA

Rusija je odgovorna za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, rekla je američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley na sastanku Vijeća sigurnosti koji je hitno sazvao London.

"Vjerujemo da je Rusija odgovorna", rekla je Haley i dodala da nije riječ o izolovanom incidentu. "Sjedinjene Američke Države u potpunosti su solidarne s Velikom Britanijom", dodala je Haley. Riječ je o prvoj direktnoj osudi Rusije za tu aferu od nekog američkog zvaničnika.

Njen francuski kolega Francois Delattre, koji nije direktno istakao rusku odgovornost za napad 4. marta u Salisburyju na Sergeja Skripalja (66) i njegovu kćerku Juliju (33), također je izrazio "punu podršku" Velikoj Britaniji i potpunu solidarnost Francuske s njom.

Sankcije Rusiji

Francuska, Kuvajt i Ekvatorska Gvineja na sastanku Vijeća sigurnosti tražili su nove korake protiv korištenja hemijskog oružja u svijetu.

Bivši dvostruki špijun Skripalj i njegova kćerka pronađeni su u besvjesnom stanju i hospitalizovani su u "kritičnom stanju".

Britanska premijerka Theresa May jučer je najavila niz sankcija Rusiji, među kojima su izbacivanje 23 diplomata i zaleđivanje bilateralnih ugovora, jer smatra Moskvu odgovornom za trovanje bivšeg ruskog špijuna na britanskoj teritoriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.