SAD smanjuje tenzije s Iranom, nosač ‘Abraham Lincoln’ izvan Zaljeva

Bijela kuća poslala je u maju nosač aviona i njegove snage za napad na Bliski istok zbog navodne prijetnje Irana, ali nije objasnila o kakvoj je prijetnji riječ (EPA)

Američki nosač aviona koji je Bijela kuća uputila na Bliski istok zbog moguće prijetnje od Irana i dalje je izvan Perzijskog zaljeva.

Vojni brod Abraham Lincoln u ponedjeljak je bio u Arapskom moru, otprilike 370 kilometara od obale Omana, a zapovjednik Lincolna, kapetan Putnam Browne, rekao je za AP: “Ne bismo željeli da nehotice eskaliramo nešto.”

Agencija navodi i da su zvaničnici američke mornarice u više navrata odbijali razgovarati o tome zašto nisu prošli kroz Hormuski moreuz u Perzijski zaljev, ali i da su insistirali da su u svakom trenutku spremni za pokretanje bilo koje misije u regiji, prenosi Tanjug.

‘Prijetnja’ Irana

Bijela kuća poslala je u maju nosač aviona i njegove snage za napad na Bliski istok zbog navodne prijetnje Irana, ali nije objasnila o kakvoj je prijetnji riječ.

Tenzije s Iranom povećale su se otkad je predsjednik Donald Trump prošle godine povukao Sjedinjene Američke Države iz iranskog nuklearnog sporazuma i uveo sankcije protiv Teherana.

To je naročito vidljivo nakon sve strožijih sankcija koje Washington uvodi Teheranu.

Izvor: Agencije