SAD: Sirijski Kurdi partneri koje cijenimo

Sirijski Kurdi imali presudnu ulogu u borbi protiv ISIL-a, kao predvodnica snaga koje su oslobodile područja na sjeveroistoku zemlje (Reuters)

Sirijski Kurdi koji su nedavno proglasili federalnu regiju bez suglasnosti Washingtona i ubuduće će biti vojni partneri koje Sjedinjene Američke Države veoma cijene, istaknuo je američki ministar obrane Ashton Carter.

“Pokazali su se kao naši izvrsni partneri na terenu u borbi protiv skupine ISIL“, rekao je ministar pred vojnim odborom Senata u Washingtonu.

“Zahvalni smo im zbog toga i želimo nastaviti (to partnerstvo), priznajući da je njihova regionalna uloga složena”, dodao je Carter, kako prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu upozorile kako neće priznati uspostavu autonomne i jedinstvene pokrajine koju su Kurdi odlučili proglasiti u Siriji.

Washington misli da se svaki oblik federalnog ustroja u Siriji mora temeljiti na pregovorima za rješenje sukoba koji se trenutačno vode u Ženevi.

Presudna uloga 

No, izaslanici kurdske manjine ne sudjeluju u tim pregovorima zbog protivljenja Turske.

Sirijski Kurdi su imali presudnu ulogu u borbi protiv ISIL-a u Siriji, kao predvodnica snaga koje su oslobodile područja na sjeveroistoku zemlje pod kontrolom te skupine.

Kurdi su i dalje veoma zastupljeni u Sirijskim demokratskim snagama (FDS), arapsko-sirijskoj koaliciji koju podupire SAD.

Što ta koalicija više pobjeđuje na terenu, “to nam se više ljudi želi priključiti”, rekao je general Joe Dunford, načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, govoreći o učinku “grude snijega”.

Sirijske demokratske snage, kazao je Dunford, danas imaju “od 10.000 do 15.000 ljudi” u svim skupinama, osim pričuve koja se procjenjuje na “od 20.000 do 30.000 ljudi”.

Izvor: Agencije