SAD: Sirijska vojska sprema hemijsko oružje u Idlibu

Jim Jeffrey je stanje u Idlibu opisao kao vrlo opasno i rekao kako Turska nastoji izbjeći opću ofanzivu snaga sirijske Vlade (EPA)

Postoji “mnogo dokaza” da snage sirijske Vlade u Idlibu, na sjeverozapadu zemlje, pripremaju hemijska oružja, izjavio je novi savjetnik State Departmenta za Siriju, upozorivši na rizike ofanzive na posljednju veliku pobunjeničku enklavu u Siriji.

“Siguran sam da imamo vrlo, vrlo čvrste osnove za ta upozorenja”, rekao je Jim Jeffrey, kojeg je 17. avgusta državni sekretar Mike Pompeo imenovao posebnim savjetnikom za Siriju, koji prati razgovore o političkoj tranziciji u toj zemlji.

“Bilo kakva ofanziva je za nas nesmotrena eskalacija za osudu”, kazao je Jeffrey novinarima u svom prvom razgovoru o stanju u Siriji.

“Postoji mnogo dokaza da se pripremaju hemijska oružja.”

Stanje je ‘vrlo opasno’

Bijela kuća je upozorila da će Sjedinjene Američke Države i saveznici odgovoriti “brzo i snažno” ako snage sirijske Vlade upotrijebe hemijska oružja u ofanzivi koja se očekuje u Idlibu.

Jeffrey je rekao kako bi napad ruskih i sirijskih snaga i upotreba hemijskog oružja izazvali ogromni priljev izbjeglica u jugoističnu Tursku ili područja u Siriji pod turskom kontrolom.

On je stanje u Idlibu opisao “vrlo opasnim” i dodao kako Turska nastoji izbjeći opću ofanzivu snaga sirijske Vlade.

Izvor: Agencije