SAD: Senat raspravlja o dogovoru sa Iranom

U senatskom Odboru za vanjsku politiku SAD-a traje svjedočenje o Sporazumu o iranskom nuklearnom program. (EPA)

U senatskom Odboru za vanjsku politiku SAD-a, traje svjedočenje o Sporazumu o iranskom nuklearnom program.

“Svjedoci su državni sekretar SAD-a John Kerry, ministar energetike Ernest Moniz te ministar financija Jacob Lew. Senat ima na raspolaganju 60 dana da raspravlja o sporazumu, te da ga prihvati ili odbije. Republikanci su u Kongresu izjavili da će učiniti sve što je moguće da ponište sporazum. Tijekom dosadašnjeg dijela svjedočenja, John Kerry je snažno branio Sporazum o iranskom nuklearnom programu, odbacujući sugestije da se mogao postići bolji sporazum riječima – to je fantazija”, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Ivica Puljić.

 Naš reporter je javio da je ministar energetike Moniz naglasio da sporazum  ne dopušta Iranu da dobije nuklearno oružje.

Pritisak senatora

Tri ministra iz američke vlade suočena su sa teškim pitanjima i pod pritiskom.

“Tako je senator i predsjednički kandidat Marco Rubio, rekao da naredni američki predsjednik nema nikakvih prepreka da poništi ovaj sporazum te je upitao: ‘Ukoliko Izrael izvede zračni napad na iranska postrojenja, da li Sporazum obvezuje Sjedinjene Države da zaštiti Iran od takvih napada?’ Kerry i Moniz su odgovorili odlučno – Ne!’ John Kerry je podsjetio senatore da je Iran potpisao sporazum s cijelim svijetom, a ne samo sa Sjedinjenim Državama“.

Dok se u zgradi Senata u Washingtonu održava svjedočenje, u New Yorku i Washingtonu se održavaju protesti protiv spomenutog sporazuma koje organiziraju pro-izraelske grupe u Sjedinjenim Državama.

Iran i šest svjetskih sila dogovorili su nedavno historijski nuklearni sporazum koji će Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegovog nuklearnog programa, ali američki Kongres treba revidirati sporazum.

Iranu je dozvoljeno da izvozi nuklearne materijale poput osiromašenog uranija.

Sankcije Iranu

Zabranjen je uvoz raketa na period od osam godina, kao i razvijanje raketa sposobnih da nose nuklearno oružje.

Po stupanju ugovora na snagu očekuje se ukidanje sankcija Iranu, ali one mogu biti ponovno uvedene u roku 65 dana ukoliko Teheran ne ispuni dogovoreno.

Predviđeno je i odmrzavanje dijela zamrznutog novca u stranim bankama.

Američki predsjednik, Barack Obama, je nedavno istakao da bi mnogim kritičarima više odgovaralo da Iran uopšte nema nuklearnu sposobnost, ali da ta očekivanja nisu realna.

Izvor: Al Jazeera i agencije