Oglasi

SAD se zvanično povukao iz Svjetske zdravstvene organizacije

Povlačenje SAD-a iz WHO-a podneseno je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.
U toku je provjera da li su SAD ispunile sve uvjete za povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacijeEPA

Sjedinjene Američke Države zvanično su se povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), potvrdio je Al Jazeeri glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Povlačenje SAD-a iz WHO-a podneseno je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, a stupit će snagu 6. jula 2021. godine.

Sjedinjene Američke Države pridružile su se Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji 21. juna 1948. godine. Prilikom pridruživanja SAD-a Svjetskoj zdravstveno organizaciji postavljeni su određeni uvjeti u slučaju da se SAD odluče povući iz WHO-a. Ti uvjeti uključuju da se eventualno istupanje iz članstva mora najaviti godinu ranije te da se u potpunosti izmire sva finansijska dugovanja prema organizaciji.

Sjedinjene Američke Države duguju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji više od 200 miliona dolara, navedeno je na službenim stranicama WHO-a.

"Generalni sekretar trenutno provjerava sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom da li su ispunjeni svi uvjeti za takvo povlačenje", rekao je Dujarric.

Spor SAD-a i WHO-a

Trump je u aprilu privremeno zaustavio američke doprinose WHO-u optužujući organizaciju da promoviše kineske "dezinformacije" kada je u pitanju izbijanje zaraze korona virusom, iako su dužnosnici WHO-a odbacili te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna

Nedugo nakon toga je zaprijetio da će trajno zaustaviti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije ukoliko ona tokom 30 dana ne napravi određena poboljšanja, te da će razmotriti dalje članstvo Sjedinjenih Američkih Država u tom tijelu.

Krajem maja je izjavio da će , s obzirom na to da nisu napravljene potrebne i tražene reforme, prekinuti "odnose SAD-a sa WHO-om i usmjeriti ih prema drugim hitnim svjetskim potrebama javnog zdravstva koje to zaslužuju".

Tu odluku je osudila međunarodna zajednica, posebno jer je Washington osiguravao 15 posto budžeta zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.