SAD se plaši špijuniranja kineskih dronova

Američka vojska je 2017. godine zabranila upotrebu dronova kineske kompanije DJI iz sigurnosnih razloga (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države upozorile su da se bespilotne letjelice proizvedene u Kini mogu koristiti za špijuniranje i omogućiti Pekingu “slobodan pristup” podacima onih koji se njima koriste u prilikama tehnološkog suparništva dvije velesile.

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti – DHS izdalo je u upozorenje u kojem ističe da bespilotne letjelice kineske proizvodnje donose “potencijalni rizik za podatke”, prenijela je Hina.

U upozorenju se ne navodi ime nijednog proizvođača, ali 70 posto civilnih dronova u svijetu proizvodi kineski DJI.

Borba za tehnološku prevlast

Američka vlada je “veoma zabrinuta zbog tehnoloških proizvoda koji prenose američke podatke na teritorij autoritarne države i obavještajnim službama omogućuju slobodan pristup tim podatcima ili njihovu zloupotrebu na drugi način”, navodi se u upozorenju.

Kina i SAD, koje su u trgovinskom ratu, bore se i za tehnološku prevlast.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa prošle sedmice je, u ime nacionalne sigurnosti, zabranila američkim kompanijama da prodaju najnoviju opremu Huaweija, koji sumnjiči za špijuniranje u korist Pekinga.

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei, bivši inženjer u kineskoj vojsci, odbacuje te optužbe.

Washington je u ponedjeljak, kako se čini, htio smiriti loptu, pa je najavio uvođenje sankcija pošto istekne 90-dnevni rok.

DJI nema konkurenta u SAD-u

“Sigurnost je motiv u svemu što činimo”, branio se u utorak DJI u saopćenju.

“Našu tehnologija je prošla nezavisnu provjeru američke vlade i najvećih kompanija u zemlji”, dodao je vodeći svjetski proizvođač dronova.

DJI nema većeg konkurenta u SAD-u, nakon povlačenja kalifornijske kompanije GoPro sa tržišta.

Ta prevlast zabrinjava Washington, pa je američka vojska 2017. godine zabranila upotrebu dronova te kineske kompanije iz sigurnosnih razloga.

Izvor: Agencije