SAD se obratio Vijeću sigurnosti UN-a zbog ‘provokacija’ Pjongjanga

Raketa, Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci ispalila više projektila kratkog ili srednjeg dometa (EPA)

Sjedinjene Američke Države su tražile sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o opasnosti jačanja provokacija Sjeverne Koreje nakon nedavnih lansiranja projektila.

U ozračju nedavnih događaja na Korejskom poluotoku, Washington, koji predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a tijekom prosinca, želi ovog tjedna organizirati razgovore o Sjevernoj Koreji, rekao je jedan glasnogovornik State Departmenta.

Tema razgovora bi bila “nedavna lansiranja projektila i mogućnost jačanja provokacija Sjeverne Koreje”, dodao je, prenosi Hina.

Pjongjang proveo ‘vrlo važan test’

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je odustala od organiziranja sastanka te instance posvećenog ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, u ozračju novih napetosti između dviju zemalja.

Taj sastanak je početno bio predviđen za utorak, ali glasnogovornik nije precizirao hoće li sastanak o ispaljivanju projektila biti održan istog datuma.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u srijedu javnu sednicu povodom nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje, izjavio je kasnije diplomata UN-a.

Nakon što su posljednjih mjeseci ispalili više projektila kratkog ili srednjeg dometa, Pjongjang je ranije u nedjelju objavio da je sjevernokorejska vojska u subotu provela “vrlo važan test” na poligonu za lansiranje projektila Sohae.

Nakon opasnog porasta napetosti, SAD i Sjeverna Koreja su pokrenuli dijalog nakon povijesnog susreta dvojice čelnika u lipnju 2018. godine u Singapuru.

Trump ‘bezglavi i bezobrazni starac’

“Kim Jong-un je previše pametan i može previše izgubiti, zapravo sve, ako postupa na neprijateljski način. On je potpisao snažan sporazum o denuklearizaciji sa mnom u Singapuru”, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju.

Kim Yong-chol, visoki dužnosnik Pjongjanga, nazvao je u ponedjeljak Donalda Trumpa “bezglavim i bezobraznim starcem”.

Chol, potpredsjednik vladajuće stranke, opisao je Trumpa kao nestrpljivog te ga je napao zbog njegove retorike, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije