SAD se nada da će Turska izabarati Patriot umjesto S-400

S-400, Raketni sistem
Ankara i Washington mjesecima se javno sukobljavaju u vezi s turskom kupovinom protivraketnog sistema S-400 (EPA)

Visoki američki dužnosnik izjavio je kako se Washington nada da će Turska izabrati američki obrambeni sustav Patriot, a ne kako je najavljeno ruski sustav S-400, što je izazvalo zabrinutost u NATO-u, prenosi Tanjug agenciju AP.

Turska je obećala da će kupiti ruski sustav proturaketne obrane S-400, s tim da će isporuka početi 2019. godine, a američki dužnosnik je rekao agenciji, pod uvjetom da ostane anoniman, kako SAD želi Turskoj ponuditi “najrealniju, najhitniju i najpouzdaniju moguću alternativu”.

U prosincu su Sjedinjene Države odobrile moguću prodaju sustava Patriot Turskoj za blizu 3,5 milijarde dolara.

Odobrena prodaja Patriota

Jedan dužnosnik je izjavio kako SAD vjeruje da će kupovina Patriot sustava biti više u interesu i Turske i NATO-a.

Odnosi dvije države su se našli na iskušenju inzistiranjem Turske na kupovini ruskog sustava S-400 što predstavlja, kako tvrdi SAD, rizik za njihove borbene zrakoplove F-35, prenosi agencija.

Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju pri američkom Pentagonu priopćila je u prosincu je da je State Department odobrio da se Turskoj proda 80 projektila Patriot MIM-104E usmjerenih na rakete GEM-T, zatim 60 projektila PAC-3 i sve popratne opreme.

O odobrenju prodaje informiran je i američki Kongres.

Paket, čija je prodaja odobrena, sadrži i radarske sisteme 4AN/MQP-65 te četiri kontrolna sustava, deset antenskih setova, 20 lansirnih rampi M903, pet elektrocentrala, opremu za komunikacije, testiranja, programske i operativne sustave.

Kalin: Prihvatljivo imati oba sistema 

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je kasnije tijekom prosinca da moguća nabavka američkog raketnog sustava Patriot neće utjecati na dogovor o kupovini ruskog raketnog sustava S-400.

“Dogovor u vezi S-400 je konačan, prva isporuka se očekuje u listopadu 2019.”, rekao je tada Kalin, uz konstataciju da na ponudu Patriota Turska ne gleda kao na alternativu, već da je za nju prihvatljivo da ima i jedan i drugi obrambeni sustav, prenijele su agencije.

Istog dana, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako prodaja američkih raketnih sustava Patriot Turskoj ni na koji način neće utjecati na sporazum Moskve i Ankare o isporuci S-400.

Izvor: Agencije