SAD: S. Arabija, UAE, Bahrein i Egipat krše ljudska prava

Izvještaj je posvetio posebnu pažnju ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija (EPA)

Američki State Department iznio je sumornu sliku o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu, spominjući ozbiljna kršenja prava u te četiri arapske savezničke države.

Na konferenciji za novinare u Washingtonu američki državni sekretar Mike Pompeo i direktor Odjela za ljudska prava State Departmenta Michael Kozak predstavili su sažetak godišnjeg izvještaja State Departmenta o ljudskim pravima u gotovo 200 država. Izvještaj se detaljno bavi pitanjem porasta kršenja ljudskih prava u svijetu u 2018.

U slučaju Saudijske Arabije izvještaj je posvetio posebnu pažnju ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove države u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

U izvještaju se kritizira način na koji su se saudijske vlasti odnosile prema tom zločinu, posebno u vezi s krivičnim gonjenjem počinitelja. Također se ističe da je saudijsko tužilaštvo uhapsilo 11 osumnjičenih u predmetu, ali da oni nisu identificirani i da nisu utvrđene njihove uloge, a nisu predočena ni detaljna pojašnjenja o toku i napretku istrage.

Američki State Department kaže da Washington još nije došao do zaključka ko je odgovoran za ubistvo Khashoggija i da pokušava potaći provođenje detaljne i sveobuhvatne istrage.

U istom kontekstu Saudijska Arabija nije kaznila osobe optužene za kršenje ljudskih prava u drugim slučajevima, čime se jača ambijent nekažnjavanja, navodi se u izvještaju. Ta kršenja prava uključuju vansudska pogubljenja, prisilne nestanke i mučenja, stoji u izvještaju State Departmenta.

Također se navodi da se kritičari saudijske vlade optužuju za terorizam i, shodno tome, procesuiraju.

Kineska kampanja protiv manjina

Kad je riječ o Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u godišnjem izvještaju State Departmenta navodi se da kršenja prava u toj državi uključuju proizvoljna hapšenja političkih aktivista i mučenje u zatvorima, te se ističe da vlasti Abu Dhabija ne provode istrage u slučajevima kršenja ljudskih prava.

Navodi se i to da međunarodne organizacije optužuju vojsku UAE-a za ubijanje civila u Jemenu i ometanje dopremanja humanitarne pomoći.

Vezano za stanje ljudskih prava u Egiptu, izvještaj navodi da kršenja ljudskih prava uključuju proizvoljna i vansudska ubistva koja provode vladini agenti, zatim prisilne nestanke, mučenje i prijetnje po život, teške uvjete u zatvorima, kao i ograničavanje medijskih sloboda i interneta.  

U izvještaju State Departmenta govori se i o stanju ljudskih prava u Bahreinu, te da kršenja prava u toj zemlji uključuju proizvoljna hapšenja, pritvaranje političkih zatvorenika i mučenje.

Vlasti u Bahreinu uveliko se upliću u prava mirnog okupljanja i nameću ograničenja nezavisnim organizacijama, stoji u američkom izvještaju.

Mike Pompeo spomenuo je da je Kina prošle godine intenzivirala svoju kampanju protiv manjina, dodavši da se u toj zemlji danas više od milion osoba suočava s kršenjima prava, aludirajući na ono što se događa ujgurskim muslimanima.

Ponovo je zaprijetio da će vlasti i režimi koji krše ljudska prava platiti cijenu, rekavši da je cilj Washingtona identificirati izazove kad je riječ o tome te iskoristiti američki utjecaj i moć da svaki narod krene ka boljim i dosljednijim praksama u vezi s ljudskim pravima, prema njegovim riječima.

Izvor: Al Jazeera