SAD: S. Arabija nema veze sa napadima 11. 9.

Američke obavještajne službe analizirale su dio izvještaja o napadima 11. septembra 2001. godine na Sjedinjene Američke Države i u njima nema dokaza o umiješanosti Saudijske Arabije, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

„To samo potvrđuje ono što mi govorimo već izvjesno vrijeme“, kazao je Earnest novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je kako 28 stranica izvještaja, koje će sada biti proslijeđene Kongresu, ne sadrže nove dokaze da je Saudijska Arabija umiješana u napade 11. septembra 2001. godine na SAD. 

Američka administracija objavila je tajno poglavlje izvještaja Kongresa o napadima 11. septembra 2001. godine koje se ticalo pitanja da li su državljani Saudijske Arabije, koji su bili u kontaktu sa otmičarima aviona nakon što su oni stigli u SAD, znali šta napadači planiraju.

Predsjedničke odluke

Kasnije istrage su ustanovile kako ne postoji dokazi da su saudijska Vlada ili zvaničnici ove bliskoistočne kraljevine podržavali one koji su kasnije izveli napade.

No, američki političari i članovi porodica žrtava, koji nisu vjerovali da su sve saudijske veze sa napadačima detaljno istražene, više od 13 godina su vršili pritisak da se objave stranice izvještaja o napadu.

Bivši predsjednik SAD-a George W. Bush stavio je oznaku „tajno“ na ovo poglavlje izvještaja kako bi zaštitio obavještajne izvore i metode dobijanja podataka, a možda i kako bi izbjegao ljutnju bliskog saveznika – Saudijske Arabije.

Predsjednik Barack Obama naredio je deklasifikaciju poglavlja koje je objavio Kongres.

Izvor: Agencije