SAD: Rusija razmjestila tenkove u Siriji

Dva američka zvaničnika tvrde da su Rusi u blizini Latakije razmjestili i artiljeriju (Getty Images)

Rusija je razmjestila sedam tenkova u sirijskoj aviobazi u blizini Latakije, uporišta sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, saopštili su američki zvaničnici.

Neimenovani američki zvaničnik je agenciji Reuters rekao da je u bazi viđeno sedam ruskih tenkova T-90.

Britanska agencija navodi da dva zvaničnika tvrde da su Rusi tamo razmjestili i artiljeriju.

Broj ruskih snaga

Prije dva dana, također neimenovani američki zvaničnici su naveli da SAD vjeruju da je najmanje 200 pripadnika ruskih mornaričkih snaga stacionirano u blizni sirijskog grada Latakije, kao i da se posljednjih dana broj ruskih snaga povećao.

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da odluka Rusije da Siriji uputi vojno osoblje i opremu predstavlja strategiju koja je osuđena na propast.

Obama je ocijenio da to pokazuje da je sirijski predsednik Assad zabrinut i da se zato obraća ruskim savjetnicima za pomoć.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je jučer da će Rusija nastaviti da pruža vojno-tehničku podršku sirijskom rukovodstvu u borbi protiv prijetnje terorizma.

“Nesumnjivo, isporuka naoružanja je bilo, ima ga i bit će nastavljeno, njih prate ruskih specijalisti koji pomažu odgovarajuće opremanje i obuku za rukovanje tim oružjem“, rekao je Lavrov za Prvi kanal ruske televizije.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da je Moskva najavljivala da će pomagati sirijskom rukovodstvu, isto kao što pomaže Iraku i rukovodstvu drugih zemalja koje se suočavaju sa terorističkom prijetnjom.

Raketni sistem

Nedavno je objavljeno da Rusija Siriji šalje protivzračni raketni sistem u sklopu pojačane vojne podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Zapadni dužnosnici rekli su da će sistemom SA-22 upravljati ruski, a ne sirijski vojnici i da sistemom još nije stigao u Siriju.

“Taj sistem je napredna verzija koju koristi Rusija i njime bi trebali upravljati Rusi u Siriji”, rekao je jedan od izvora, zapadni diplomata koji je upoznat sa svim procjenama američkih i izraelskih obavještajnih službi.

Rusija je također posljednjih mjeseci pojačala pomorske vježbe u sirijskim vodama i priprema se za nove vježbe, a rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je ruska mornarica u Sredozemlju održala više vježbi od maja do sada nego u cijeloj 2014.godini.

Izvor: Agencije