SAD: Rusija povukla većinu aviona iz Sirije

Rusija je rasporedila pedesetak aviona i helikoptera u Siriji, koji su izveli hiljade zračnih napada (Screenshot / YouTube)

Rusija je povukla većinu svojih borbenih aviona iz Sirije, a sirijskim vladinim snagama pomaže topništvom, objavila je u petak američka vojska.

“Još imaju helikoptere i transportne avione. Ali većina ruskih borbenih aviona otišla je iz Sirije”, rekao je novinarima pukovnik Patrick Ryder, glasnogovornik Centralne komande američke vojske.

Dodao je da Rusija proteklih dana nije izvodila zračne napade te da umjesto aviona u borbama koristi topništvo.

Okončanje misije

Saopćenje američke vojske uslijedilo je dan nakon što je komandant ruskih zračnih snaga najavio da će Rusija dovršiti povlačenje većeg dijela svog kontingenta za “dva do tri dana”.

“Mislim da će sve biti ubrzo gotovo. Za dva do tri dana okončat ćemo misiju koju su naredili Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu“, kazao je u četvrtak general Viktor Bondarev.

Riječ je o povlačenju aviona i helikoptera, dodao je, odbijajući navesti koliko se letjelica vraća u Rusiju, a koliko ih ostaje raspoređeno u Siriji. Rusija je rasporedila pedesetak aviona i helikoptera u Siriji, koji su izveli hiljade zračnih napada.

Moskva, međutim, ostavlja neke sisteme i ljude na licu mjesta, posebno u zračnoj bazi Hmejmim, radi nadzora prekida vatre koji je stupio na snagu 27. februara te radi nastavka udara na „terorističke ciljeve“ u Siriji.

Ruski predsjednik Putin u ponedjeljak je saopćio kako je oružanim snagama dao uputstvo da počnu s povlačenjem iz Sirije, pet mjeseci nakon naredbe o pokretanju vojne operacije u cilju podrške ruskom savezniku, sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Bombarderi i teretnjaci

Prva grupa ruskih letjelica napustila je Siriju i stigla u Rusiju u utorak, dok je druga grupa napustila bazu Hmejmim u srijedu. Među letjelicama bili su bombarderi Su-25 i teretnjaci Il-76, prevezeni su tehničari, ali i neka oprema i materijali.

Putin je na sastanku u Kremlju s ministrima odbrane i vanjskih poslova kazao kako su ruske vojne snage u Siriji uveliko ispunile svoje ciljeve, te je odlučio pojačati napore svoje diplomatije kada je riječ o postizanju mirovnog sporazuma.

Moskva je u utorak objavila kako su se njeni vojnici počeli povlačiti.

Broj ruskih vojnika u Siriji nikada nije objelodanjen, no SAD procjenjuje kako varira od 3.000 do 6.000 članova vojnog osoblja na terenu.

Izvor: Agencije