SAD: Rusija manipulira Srbijom

U izvještaju se navodi da je Moskva privukla na svoju stranu neke političare (Reuters)

Rusija nastoji da prikrivenim ekonomskim i političkim mjerama manipulira sa pet zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući Srbju, upozorila je grupa američkih stručnjaka.

Oni su u svom najnovijem izvještaju također naveli da Rusija pokušava i da diskreditira liberalni demokratski model Zapada i potkopa transatlantske veze.

Taj izvještaj, o kojem piše Reuters, otkriva da je Moskva privukla na svoju stranu neke političare, da nastoji da uspostavi dominaciju na energetskim tržištima i u drugim privrednim sektorima, kao i da potkopava borbu protiv korupcije kako bi preuzela kontrolu nad vladama u Bugarskoj, Mađarskoj, Latviji, Srbiji i Slovačkoj.

“U nekim zemljama, ruski utjecaj se toliko raširio i ukorijenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i euroatlantsku stabilnost”, navodi se u izvještaju koji rezimira rezultate 16-mjesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona i Centra za proučavanje demokratije iz Sofije.

‘Mega projekti’ i mutne okolnosti

Kao konkretni primjeri se navode neki “mega-projekti”, kao što je ugovor o izgradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj u vrijednosti 12,2 milijardi eura, dodijeljen Rusiji u mutnim okolnostima, kao i unapređenje proruskih poslovnih ljudi koji na političkim funkcijama štite ruske interese.

Ruski ekonomski utjecaj u Bugarskoj se tako, na primjer, procjenjuje na 22 posto BDP-a od 2005. do 2014.

Publikacija pod nazivom “Taktika Kremlja: Razumijevanje ruskog utjecaja u istočnoj i centralnoj Evropi”, podudara se sa nezapamćenom raspravom u SAD-u o tome da li se Rusija pokušava umiješati u predsjedničke izbore 8. novembra cyber napadima.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odgovorilo na pitanje da komentira izvještaj.

Izvor: Agencije