SAD: Rusija i Sirija uništavaju dokaze o korištenju hemijskog oružja

Zapad tvrdi da se 7. aprila dogodio napad hemijskim oružjem u Doumi (EPA)

Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak da imaju vjerodostojne informacije da Rusija i Sirija zajedno rade na tome da uspore ulazak inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) kako bi uklonili dokaze o korištenju kemijskog oružja u Doumi.

“Imamo vjerodostojne informacije koje ukazuju da Rusi surađuju sa sirijskim režimom kako bi onemogućili i usporili pristup inspektora Doumi. Rusi sa sirijskim režimom rade na tome da očiste lokacije napada i uklone inkriminirajuće dokaze o upotrebi hemijskog oružja”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Istraga o napadu

Ona je dodala kako inspektori još nisu stigli u Doumu, prenosi Hina.

Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja stigli su u Damask u subotu, 14. aprila, s ciljem da istraže da li se je 7. aprila dogodio napad hemijskim oružjem u Doumi, gradu u blizini Damaska kojeg su držali pobunjenici. 

Zapadne zemlje su za napad hemijskim oružjem optužile vladajući režim Bashara al-Assada, te su subotu ujutro SAD, Britanija i Francuska izvršili zračne udare na postrojenja hemijskog oružja u Siriji.

Izvor: Agencije