SAD: Rusija gomila teško oružje u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države optužile su u petak Rusiju da nastavlja raspoređivati teško naoružanje u istočnoj Ukrajini, prije nego što je prekid vatre dogovoren ove sedmice stupio na snagu.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki rekla je da je SAD dobio izvještaj o premještanju teškog naoružanja iz Rusije u istočnu Ukrajinu tokom posljednjih nekoliko dana, kao i da je taj proces još u toku.

“Jasno je da to nije u duhu ovosedmičnog sporazuma”, rekla je Psaki novinarima u Washingtonu te dodala da je ruska vojska rasporedila velike količine artiljerije i više sistema za lansiranje raketa i da ih je upotrijebila za gađanje ukrajinskih pozicija.

“Uvjereni smo da ti sistemi pripadaju ruskoj vojski, a ne separatistima”, kazala je Psaki i istakla da ruske trupe duž granice pripremaju veliku isporuku zaliha za proruske snage na istoku Ukrajine, prenosi agencija AFP.

“Sve strane moraju pokazati potpunu uzdržanost uoči prekida vatre u nedjelju, uključujući momentalnu obustavu napada ruske vojske i separatista na Debaljcevo i druge ukrajinske gradove”, naglasila je Psaki.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak kako obavještajna služba Alijanse raspolaže dokumentiranim podacima o vojnom prisustvu Rusije na istoku Ukrajine.

Paket mjera

Prema riječima Stoltenberga, paravojne snage na istoku Ukrajine ne bi bile u mogućnosti postići uspjeh koji postižu bez podrške Rusije.

On je dodao da NATO dobija podatke o ruskom vojnom prisustvu u Ukrajini od obavještajnih službi, novinara i drugih izvora, ali nije iznio konkretne činjenice.

Rusija je negirala u više navrata da postoji prisustvo ruskih trupa na istoku Ukrajine.

Na pregovorima u Minsku 11. i 12. februara usvojen je paket mjera za primjenu septembarskih sporazuma i dogovoren prekid vatre od 15. februara.

Dogovoreno je i povlačenje teškog oružja sa linije razdvajanja, koje treba početi najkasnije drugog dana od početka prekida vatre i da bude kompletirano u roku od 14 dana.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, tokom posjete svojim trupama u petak, izjavio je da je Ukrajina “daleko od mira”.

“Sukobi kod Debaljceva nisu prestali. Proruski separatisti pokušavaju prekinuti komunikaciju ukrajinskih snaga. Vojnici kažu da je situacija “složena, ali podnošljiva”, kazao je on.

“Debaljcevo nije opkoljeno. Ta opsada, o kojoj svi govore, ne postoji. Komuniciramo s našom brigadom i potpuno koordiniramo sve naše napore”, navodi ukrajinski vojnik, koji se predstavio kao Petro.

Ukrajinska vojska tvrdi kako su pobunjenici granatirali dva obližnja sela.

Autobus na kontrolnoj tački, prevozi ljude koji bježe iz svojih domova.

Jedna od putnica navodi kako “nije spokojno, udaraju sa svih strana”.

Bez iluzija

Prema pobunjenicima, preko noći u Lugansku su poginula tri civila u bombardiranju ukrajinske vojske.

Predsjednik Porošenko vojnike u kampu kod Kijeva ohrabruje, ali i upozorava: “Ne želim da iko ima iluzije, a ni ja sam nisam naivna osoba. Još smo veoma daleko od mira. Niko ne vjeruje da će se uvjeta koji su potpisani u Minsku striktno pridržavati.”

Kremlj, tvrdi suprotno.

“Ovaj put sporazum su podržali svi na visokom nivou i nadamo se da će sve strane održati svoja obećanja”, kazao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrije Lisenko izvijestio je kako je u borbama na istoku države u posljednja 24 sata poginulo 11 vojnika, a 40 ranjeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije