Oglasi

SAD: Rusi možda bili na mjestu napada hemijskim oružjem

Američki izaslanik Kenneth Ward rekao je na sastanku OPCW-a da su Rusi možda posjetili mjesto napada u sirijskom gradu Douma.
Od OPCW-a je zatraženo da osudi upotrebu hemijskog oružja.EPA

Predstavnici Rusije su možda bili na mjestu napada hemijskim oružjem u sirijskom gradu Doumi, izjavio je u ponedjeljak američki izaslanik Kenneth Ward na sastanku Organizacijeza zabranu hemijskog oružja, zatraživši da ta organizacija osudi kontinuiranu upotrebu hemijskog oružja.

"Odavno je trebalo da ovaj savjet osudi sirijsku Vladu zbog njenog hemijskog terora i da traži međunarodnu odgovornost za one koji su odgovorni za ova strašna djela", rekao je Ward, prenijela je agencija Reuters.

Rusija i Iran da iskoriste utjecaj

"Prema našim saznanjima, Rusi su možda posjetili mjesto napada. Zabrinuti smo da su možda mogli neovlašteno nešto uraditi, s namjerom onemogućavanja istražitelja OPCW-a da provedu efikasnu istragu", rekao je Ward.

Evropska unija je zatražila da Rusija i Iran iskoriste svoj utjecaj na sirijsku Vladu kako bi je spriječili da nastavi da koristi hemijsko oružje.

"EU poziva sve zemlje, posebno Rusiju i Iran, da iskoriste svoj utjecaj radi sprečavanja dalje upotrebe hemijskog oružja, prije svega na sirijski režim", saopćila je EU na sastanku OPCW-a, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.