SAD: Rok za odlazak Assada 1. august

Oko Halepa su ponovno u toku žestoki okršaji, koji prijete da ugroze pregovore (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry upozorio je Vladu Sirije i njene saveznike u Moskvi i Teheranu da imaju rok do 1. augusta za početak političke tranzicije u uklanjanju predsjednika Bashara al-Assada ili da se suoče sa posljedicama novog američkog pristupa okončanju rata u Siriji.

Imajući, međutim, u vidu dosadašnje neispunjene američke prijetnje tokom sukoba u Siriji – od tvrdnji da su Assadovi dani odbrojani prije pet godina do obećanja vojne akcije ako on upotrebi hemijsko oružje – nije jasno kakav efekt bi mogao imati ovaj Kerryjev ultimatum, prenosi AP.

Američka agencija, također, ocjenjuje da je malo vjerovatno da će administracija Baracka Obame, koja se dugo protivila aktivnoj američkoj borbenoj ulozi u Siriji, usred predsjedničke izborne kampanje značajno povećati vojno prisustvo iznad sadašnjih 300 pripadnika specijalnih snaga, čiji je angažman već odobren.

“Rok za tranziciju je 1. august”, rekao je Kerry novinarima u State Departmentu.

“Sada stižemo do maja. Dakle, ili će se nešto desiti narednih mjeseci ili se traži veoma drugačiji pristup”, rekao je Kerry.

Osuda napada

On je osudio napad na bolnicu u Halepu, u kojem je u utorak ubijeno 20 ljudi i rekao da je raketa izgleda ispaljena sa teritorije koju kontroliraju pobunjenici.

SAD, kako je naglasio, odbacuje nasilje nad civilima, bilo da ga čini Assadova vlada ili opozicione grupe koje podržava Zapad.

On je upozorio da bi jedna od glavnih posljedica mogla biti potpuno poništavanje primirja i povratak ratu.

“Ne mislim da Rusija to želi. Ne mislim bi da bi Assad imao koristi od toga. A moglo bi se govoriti i o drugim posljedicama. To ostaje za budućnost”, naveo je Kerry.

Prema njegovim riječima, Rusija i SAD rade na detaljima trajnijeg primirja, koje bi obuhvatilo Halep. Lideri svih strana, kako je dodao, moraju da se uzdrže od borbi zarad mira.

“Ako je Assadova strategija da nekako zauzme Halep i dio zemlje, imam vijest za njega: ovaj rat se neće završiti”, rekao je Kerry i dodao da “opozicija neće prekinuti borbu sve dok je Assad tu”.

Kerry je naveo kako je prenio svim kolegama u Moskvi i Teheranu da u Siriji neće biti mira sve dok ne budu spremni za novu sirijsku vladu.

“Assad, jednostavno, ne može ujediniti zemlju”, zaključio je on.

Pregovori u Berlinu 

Berlin će u srijedu biti domaćin razgovora o Siriji, u kojima će učestvovati i izaslanik UN-a Staffan de Mistura i lider sirijske opozicije Riyad Hijab.

Razgovori će se fokusirati na pitanje kako ispuniti uvjete za nastavak mirovnih pregovora u Ženevi, te na smanjenje nasilja i bolje humanitarne situacije, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, prenosi AFP.

Primirje je uspostavljeno prije dva mjeseca, uz posredovanje Moskve i Washingtona, ali oko Halepa su ponovno u toku žestoki okršaji, koji prijete da ugroze pregovore.

Zahtjev Britanije i Francuske

U međuvremenu, Velika Britanija i Francuska tražile su hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog žestokih borbi u Halepu.

Britanski ambasador pri UN-u Matthew Rycroft rekao je da bi generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon trebao izvijestiti Vijeće sigurnosti o situaciji u gradu kao “stvar najvišeg prioriteta”.

Ovaj zahtjev podržao je i francuski ambasador Francois Delattre, prenio je AP.

“Halep gori… i njegovi civili ginu”, rekao je Rycroft pred Vijećem nakon što su članice usvojile rezoluciju kojom se traži okončanje napada na bolnice i zdravstvene radnike u Siriji i drugim ratnim zonama.

Delattre je rekao da je Halep “pod stalnim bombardiranjem od 2012. godine” i opisao grad kao “mučenički centar otpora” sirijskom predsjedniku Assadu.

Izvor: Agencije