SAD razmatra sporije povlačenje iz Kabula

Amerikanci se iz Afganistana trebaju povući do kraja 2016. (EPA)

Washington ozbiljno razmišlja o sporijem povlačenju američkih vojnika iz Afganistana nego što je bio planirano kako ne bi ugrozio napredak ostvaren na terenu, rekao je u Kabulu američki ministar odbrane Ashton Carter.

Američki predsjednik Barack Obama “razmišlja o stanovitom broju mogućnosti za jačanje naše podrške sigurnosnoj strategiji predsjednika Ghanija, pa i o mogućim promjenama u vremenskom planu povlačenja američkih snaga”, rekao je Carter na zajedničkoj konferenciji za novinare s afganistanskim predsjednikom.

Ova Carterova izjava, koju je dao na početku svoje dvodnevne posjete, dosad je najdirektnija izjava nekog američkog dužnosnika u vezi s promjenom plana povlačenja.

“To bi moglo značiti da ćemo preispitati rokove za zatvaranje naših baza”, dodao je na toj konferenciji za novinare nakon susreta s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem i s predsjednikom Vlade Abdullahom Abdullahom.

Presudan faktor

Po riječima američkog ministra, sastavljanje Vlade nacionalnog jedinstva predsjednika Ghanija bilo je presudan faktor u izmjeni plana povlačenja budući da se oslanja na “sigurnost” i na “predvidljivost”.

Carterova posjeta Kabulu događa se u času kada Obama treba donijeti odluku o vremenskom planu povlačenja vojnika iz Afganistana.

Njihov broj se sa sadašnjih desetak hiljada treba prepoloviti do kraja 2015. a potpuno se trebaju povući krajem 2016. kada predsjedniku Obami istječe drugi mandat.

Posjeta se događa i u vrijeme kada predsjednik Ghani pojačava napore kako bi talibane pridobio za mirovne pregovore, uz neuobičajenu podršku Pakistana.

Na konferenciji za novinare u subotu Ghani nije htio potvrditi jesu li talibanski čelnici voljni početi direktne pregovore s Vladom.

Ghani je ocijenio da “uvjeti za mir nikad nisu bili bolji u zadnjih 36 godina”.

Izvor: Agencije