SAD razmatra razmještanje vojske na granicu s Kanadom

Donald Trump je rekao da će razmjestiti trupe duž granice sa Kanadom po ugledu na američko-meksičku granicu (EPA)

Kanada je danas poručila SAD-u da je razmještanje vojnih trupa duž američko-kandske granice nepotrebno uprkos pandemiji korona virusa i da bi takva odluka narušila odnose i tradicionalno savezništvo dvije zemlje.

Neimenovani izvor iz američke administracije je rekao novinaru Wall Street Journala da je administracija Donalda Trumpa trenutno prekinula da se bavi ovim planom, a kanadski premijer Justin Trudeau je izjavio da je njegova vlada u pregovorima sa Bijelom kućom i da pokušava da ubijedi američki vrh da odustane od toga.

„Kanada i SAD imaju najdužu demilitarizovanu granicu na svijetu i u interesu je obje zemlje da tako i ostane”, ocijenio je kanadski premijer.

Prema svemu sudeći, američki predsjednik se dvoumi jer je prvo rekao da SAD šalje trupe na granicu, a potom da će dodatno razmisliti o tom pitanju.

‘Zloupotreba vojnih resursa’

Potom je rekao da će razmjestiti trupe duž granice sa Kanadom po ugledu na američko-meksičku granicu.

“To je zapravo pitanje jednakih prava. Dosta toga nam stiže iz Kanade – mi trgujemo, ali ima i ilegalne trgovine, što nam se baš ne dopada”, izjavio je Trump.

Jedan neimenovani američki zvaničnik pojasnio je da se ne planira zatvaranje granice, već pojačana kontrola s ciljem da se spriječe ilegalni prelasci, ali je zamjenica premijera Kanade Chrystia Freeland ocijenila da slanje američke vojske na granicu sa Kanadom nije primjeren tretman za osvjedočenog prijatelja i vojnog saveznika.

Bruce Heyman, bivši američki ambasador u Kanadi ocijenio je da bi slanje američke vojske na kanadsku granicu predstavljalo ozbiljnu zloupotrebu vojnih resursa, opasno i neadekvatno angažovanje američkih snaga.

„To nema ni vojnog, ni ekonomskog smisla. Nema nikakvog smisla osim za Trumpa i njegove političke ciljeve”, zaključio je Heyman.

Izvor: Agencije