SAD razmatra povećanje broja vojnika u Afganistanu

SAD ima 8.400 vojnika u Afganistanu te dodatnih 5.000 vojnika NATO-a (Reuters)

Američki vojni zvaničnici i savjetnici u administraciji Donalda Trumpa napravili su prijedlog za povećanje broja vojnika u Afganistanu, javljaju američki mediji.

Prijedlog je, navodno, došao nakon razmatranja Pentagona, State Departmenta, obavještajnih službi i drugih vladinih institucija.

Izvori su za američke medije rekli da će američko prisustvo u Afganistanu biti povećano s 3.000 na 5.000 vojnika, uključujući snage za specijalne operacije.

Cilj toga bio bi da se talibani, koji su napredovali posljednjih mjeseci, natjeraju na pregovore s Vladom u Kabulu, naveo je New York Times.

Donald Trump primit će ovaj prijedlog u roku sedam dana, rekla je američkim senatorima Theresa Whelan, zvaničnica Pentagona.

Gotovo 13.500 vojnika

Reporterka Al Jazeere Patty Culhane izvještava iz Washingtona da se ovaj potez mogao predvidjeti.

“Američka vojska želi poslati dodatnih 3.000 do 5.000 vojnika u Afganistan, predsjednik je na ivici odluke – i to na kraju završi u svim novinama. Isto se desilo bivšem predsjedniku Baracku Obami kad je bila riječ o Afganistanu”, javlja.

SAD ima 8.400 vojnika u Afganistanu, te dodatnih 5.000 vojnika NATO-a.

Komandant američkih i NATO-ovih snaga u Afganistanu general John Nicholson u februaru je rekao Kongresu da će biti potrebno dodatnih “nekoliko hiljada” vojnika da se napreduje kada su pitanju talibani i oružane grupe u ovoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije