SAD: Ratni zločinci ne mogu u Vladu Kosova

Američki ambasador i ranije je upozoravao na sporna imenovanja na visoke dužnosti u vlasti Kosova (EPA)

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog imenovanja nekvalificiranih osoba na visoke pozicije u Vladu Kosova, uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška kaznena djela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti, objavljeno je na stranicama američkog Veleposlanstva u Prištini.

Istaknuto je kako bi “u demokraciji pojedinci imenovani na visoke pozicije trebali pokazivati etičko i kvalificirano lice svijetu”, ali i upozoreno da “obrasci imenovanja na Kosovu, nažalost, predstavljaju suprotnost”.

“Nekvalificirani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno kazneno goni za teška kaznena djela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoje ovlasti nemaju što raditi na javnim dužnostima. Imenovanje takvih osoba podriva javno povjerenje koje Kosovo pokušava izgraditi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji obavljati poslove vlade i sramoti žrtve kaznenih djela koje su počinili ti pojedinci. Nadalje, to ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i jača poziciju protivnika koji bi mogli tvrditi da Kosovo nije posvećeno vladavini prava”, navodi se u izjavi koju je na svom Twitter profilu podijelio i američki veleposlanik na Kosovu Philip S. Kosnett.

Pojedinci bi trebali imati mogućnost obnove svojih života nakon prestupa, ali se u porucii napominje kako bi “neka ponašanja trebala biti trajno zabranjena u obavljanju javne dužnosti”.

U tom smislu navode se “umiješanost u teška kaznena djela kao alarm o sposobnosti određene osobe da ikada ponovno bude na jednoj dužnosti”.

“Pozivamo građane Kosova, kao i njegove lidere, da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svijetu. Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i zaustave i preokrenu ovakav  trend u imenovanjima pojedinaca, jer njihov izbor unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države”, poručeno je iz Veleposlanstva SAD-a u Prištini.

Nije prva reakcija

Meidji na Kosovu podsjećaju kako ovo nije prva reakcija američkog Veleposlanstva na izbor optuženih pojedinaca na visoke pozicije u Vladi Kosova.

Veleposlanik Kosnett reagirao je na svom Facebook nalogu neposredno po objavljivanju informacije da je Sylejman Selimi imenovan za savjetnika premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

“Osuđeni ratni zločinci nemaju mjesta u Vladi Kosova. Lideri svih stranaka moraju okončati podršku takvim pojedincima. Takva podrška baca sumnju na posvećenost Kosova vladavini prava. Drago mi je da vidim grupe iz različitih zajednica koje govore jednim glasom o tom problemu”, napisao je tom prilikom Kosnett.

Prethodno je reagirao na sličan način i na imenovanje Nasera Shale na mjesto direktora Agencija za privatizaciju Kosova, napisavši tada na Twitteru da su zastupnici u Skupštini Kosova pokazali da “više cijene nepotizam nego imovinska prava građana Kosova”.

Izvor: Al Jazeera i agencije