SAD: Rat s Iranom nije potreban, na napad odgovaramo silom

Washington pokušava pridobiti podršku za međunarodne pomorske snage u Zaljevu (AP)

Američki izaslanik za Iran Brian Hook poručio je u četvrtak kako Sjedinjene Američke Države ne žele sukob s Iranom, ali kako za svaki slučaj žele izgraditi međunarodnu odbranu u regiji.

On je za agenciju AP rekao kako rat s Iranom “nije neophodan”, da SAD ne traži nikakav sukob u regiji, ali kako će, ako bude napadnut, “odgovoriti vojnom silom”.

Hook je naglasio kako Washington pokušava pridobiti podršku za međunarodne pomorske snage u Zaljevu, prije svega kako bi zaštitio naftne tankere.

Američki izaslanik je procijenio kako je Iran još uvijek bar godinu dana daleko od izgradnje nuklearnog oružja.

Nije želio da komentirati da li je Iran nadmašio ograničenje od 300 kilograma zaliha nisko obogaćenog uranija, što je Teheran zaprijetio da će učiniti do četvrtka.

Apel na Evropljane za sankcije

Hook, koji se u Parizu treba sastati s diplomatama država Evropske unije, potpisnicama nuklearnog sporazum s Iranom, koje ga žele održati na snazi, apelirao je na evropske saveznike SAD-a da toj državi uvedu još sankcija, navodi AP.

Sporazumom koji je 2015. godine potpisao sa šest velikih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka), Teheran se obavezao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranija, a zauzvrat mu je obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Sjedinjene Američke Države su jednostrane izašle iz tog sporazuma i uvele dodatne sankcije Iranu.

Izvor: Agencije