SAD raduje saradnja Kipra i Izraela u Mediteranu

Velike energetske kompanije imaju dozvolu za istraživanja u vodama na koje Kipar ima isključiva ekonomska prava (EPA)

Sjedinjene Američke Države žele raditi sa Ciprom i Izraelom kako bi poduprle mir u istočnom Mediteranu i onemogućile ruski utjecaj na energetske rezerve regije, što može dovesti do napretka u ukidanju američkog embarga na oružje Cipru, potvrdio je Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa.

Prema njegovim riječima, SAD traži prijateljske zemlje u regiji koje dijele osnovne demokratske vrijednosti u svjetlu onoga što naziva “zlonamjernim makinacijama” Rusije, prenosi AP.

Zbog najavljene suradnje Izraela i Cipra, misli da se “stvorila prilika za mir i suradnju kao nikada do sada”.

“Energetska prava koja Cipar ima […] to je novi prag. Mislim da Vladimir Putin i Rusija ne mogu i ne bi trebali kontrolirati situaciju”, dodao je Engel.

Kipar vjeruje u ukidanje embarga na oružje

Energetske kompanije, uključujući ExxonMobil, francuski Total i talijanski Eni, imaju dozvolu za obavljanje istraživačkog bušenja u vodama na koje Cipar ima isključiva ekonomska prava. ExonMobile i Eni najavili su otkriće značajnog plinskog polja u područjima u kojima provode bušenja.

Engel vjeruje da će biti napretka u naporima da se ukine 32-godišnji embargo SAD-a na oružje Cipru, dodajući da “ovo više nisu sedamdesete godine” i da se “svaki problem mora pogledati iz nove perspektive”.

Cipar ukazuje da bi ukidanje embarga na oružje uklonilo glavnu prepreku za značajno poboljšanje odnosa s Washingtonom.

Izvor: Agencije