SAD: Prvo pogubljenje na saveznom nivou u 17 godina

Američke savezne države samostalno odlučuju o uvođenju smrtne kazne u svoje pravosudne sisteme (EPA)

SAD je u utorak izvršio prvo pogubljenje na saveznom nivou u 17 godina, nakon niza pravnih bitki okončanih presudom Vrhovnog suda, koji je otvorio put povratku smrtne kazne u američkoj saveznoj državi Indiani.

Daniel Lewis Lee, bijeli supremacist, osuđen za ubistvo tročlane porodice 1990-ih, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Indiani, soapćilo je Ministarstvo pravosuđa, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa. 

Pogubljenje je trebalo biti izvršeno u ponedjeljak, ali je odgođeno odlukom sudijea Okružnog suda da se nastave pravne bitke protiv izvršenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom, koje je savezna vlada najavila prošle godine.

No, Vrhovni sud je poništio zastoj protiv izvršenja smrtne kazne u kasnim noćnim satima.

Slijede još tri pogubljenja

Rođaci žrtava pokušali su odgoditi pogubljenje, navodeći zabrinutost zbog potencijalnog izlaganja korona virusu, no taj zahtjev je odbacio savezni žalbeni sud.

U narednim sedmicama trebaju biti izvršena još tri pogubljenja.

Odluka o izvršenju prve smrtne kazne na saveznom nivou od 2003. godine kritizirana je kao politički potez, a aktivisti za građanska prava izrazili su zabrinutost zbog požurivanja tih slučajeva.

Glavni državni tužilac William Bar najavio je prošlog ljeta povratak smrtne kazne, što je dugo zagovarao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Američke savezne države samostalno odlučuju o uvođenju smrtne kazne u svoje pravosudne sisteme.

Izvor: Agencije