SAD provjerava putnike koji ne trebaju vizu

Stručnjaci se boje da bi pojedinci mogli upotrijebiti pasoše, posebno evropske, za izvođenje napada u SAD-u (EPA)

Sjedinjene Američke Države će postrožiti pravila ulaska na svoj teritorij za posjetitelje iz zemalja čiji državljani ne trebaju vizu, objavila je Bijela kuća u odgovoru na nedavni val terorističkih napada u svijetu.

Dodatne provjere posjetitelja vršit će se ako su boravili u zemljama koje se smatraju “rajem za teroriste”, što je jedna od tih pojačanih mjera.

Vlasti SAD-a surađivat će s kolegama iz zemalja obuhvaćenih novom mjerom kada je riječ o skupljanju biometrijskih podataka.

Američke ekipe bit će raspoređene u regijama preko kojih se naoružani pojedinci kreću prema Sjedinjenim Državama.

Bijela kuća je pozvala Kongres da pomogne financirati dodatne mjere sigurnosti, prenosi Hina.

Strah od napada

Za sada državljani 38 zemalja, od kojih 23 Europske unije, Švicarske, Norveške, Australije, Novog Zelanda, Čilea, Japana, Singapura i nekoliko malih država poput Andore i Bruneja, ne trebaju vizu za ulazak u SAD.

Gotovo 20 milijuna putnika, ili nešto više od trećine kratkotrajnih posjetitelja, 2013. je ušlo bez vize u Sjedinjene Američke Države, prema podacima Ministarstva domovinske sigurnosti.

Stručnjaci se boje da bi prekaljeni pojedinci mogli upotrijebiti putovnice, posebice europske, za izvođenje napada u SAD-u ukoliko nisu obvezni imati vizu za ulazak, kao što je bio slučaj s nekoliko članova skupine koja je izvela napade 13. studenoga u Parizu.

Izvor: Agencije