Oglasi

SAD protiv osude veličanja nacizma

Kao razlog zbog kojeg su u Ujedinjenim narodima glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje veličanje fašizma u SAD-u navode zaštitu slobode govora.
Glasanje bi moglo još jače podijeliti američko društvo zbog atmosfere nakon neonacističkog nasilja protiv antifašista u CharlottesvilleuReuters

Samo tri države, među kojima i SAD, glasale su protiv rezolucije Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje veličanje nacizma.

Američko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo kako SAD svake godine glasa protiv rezolucije "zbog problema zaštite slobode govora", prenose agencije.

"Osuđujemo sve oblike religijske i etničke netolerancije ili mržnje kod nas i u cijelom svijetu. Međutim, zbog preuskog okvira i političke prirode rezolucije te zbog neprihvatljivih ograničenja slobode govora i izražavanja, ne možemo je poduprijeti", izjavila je za američke medije zamjenica američkog predstavnika u ekonomskom i socijalnom vijeću Stefanie Amadeo.

To glasanje bi, međutim, moglo još jače podijeliti američko društvo, zbog atmosfere nakon neonacističkog nasilja protiv antifašista u Charlottesvilleu, u kojem je ubijena jedna osoba.

Protiv glasale Ukrajina i Palau

Predsjednik SAD-a Donald Trump postao je glavna meta kritika, jer je tada izjavio da "krivce treba tražiti na obje strane", javlja hrvatski portal Index.

"Osuđujemo sve oblike netolerancije i mržnje, ali ne možemo prihvatiti rezoluciju", navela je američka diplomacija.

Druge dvije države koje su glasale protiv rezolucije su Ukrajina i paficička otočka država Palau.

Za rezoluciju je glasala 131 država, dok je njih 48 bilo suzdržano.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.