SAD: Prosjačenje i seksualna eksploatacija djece u Crnoj Gori

Dijete, Prosjačenje
U izvještaju se na vodi i da su djeca, posebno djevojčice, prodavana za seksualnu eksploataciju po državama regije i zapadne Evrope (EPA)

U izvještaju veleposlanstva SAD-a u Crnoj Gori navodi se da se djeca u toj zemlji uključuju u najgore oblike rada, među kojima su prisilno prosjačenje i seksualna eksploatacija, prenosi RTCG.

U dokumentu pod nazivom “Izvještaj o najgorim oblicima radnog angažovanja djece”, objavljenom na internetskoj stranici veleposlanstva, navodi se da je Crna Gora prošle godine postigla umjereni napredak u naporima da se eliminiraju najgori oblici dječjeg rada.

“Crna Gora je izvorna odredišna i tranzitna zemlja za trgovinu djecom koja su prinuđena na prisilni rad, uključujući prosjačenje, posebno među romskom populacijom. Neke romske djevojčice su u dogovorenim brakovima prodavane po Crnoj Gori i na Kosovu, gdje su tretirane da služe”, navodi se u Izvještaju, prenosi Tanjug.

Seksualna eksploatacija

Navodi se da su djeca, posebno djevojčice, prodavana za seksualnu eksploataciju po državama regije i u zapadne Europe.

U Izveštaju se ističe da neka djeca iz populacije Roma, Aškalija i Egipćana (RAE) nailaze na prepreke prilikom registracije rođenja, što otežava njihovo školovanje i čini ih ranjivijim na prinudan rad.

Navodi se da su visoke cijene administrativnih taksi razlog velikog broja neregistrirane djece RAE populacije, ali se upozorava na činjenicu da njihovi roditelji nisu svjesni važnosti registracije.

RTCG je krajem nedavno prenio podatke iz Izvještaja o primjeni Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja da su u posljednje dvije godine, odnosno 2016. i 2017, centri za socijalni rad u Crnoj Gori evidentirali 32 slučaja seksualnog nasilja nad djecom.

U tom dokumentu, koji je usvojila crnogorska Vlada, navodi se da je po evidenciji centara za socijalni rad, krajem 2016. bilo 17 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, a krajem 2017. registrirano je 15 slučajeva.

Porast broja djece žrtava fizičkog nasilja

U izveštaju se naglašava da je u 2017. jedna osoba pravomoćno osuđena zbog seksualnog delikta nad djetetom, a osuđenik je povratnik.

Navodi se da se bilježi porast broja djece koja su žrtve fizičkog nasilja i to za 20 posto.

Pored toga, krajem 2016. u Crnoj Gori je bilo 122 slučaja zanemarivanja djeteta, a 2017. godine 170, što je povećanje od 39 posto.

Izvor: Agencije