SAD: Program naoružanja Pjongjanga krši rezolucije UN-a

Kim Jong-un, Sjeverna Koreja
John Bolton izjavio je ranije da najnovije lansiranje raketa krši rezoluciju Vijeća sigurnosti te je pozvao Kim Jong-una da se vrati razgovorima (EPA)

Cjelokupan sjevernokorejski program naoružanja za masovno uništenje krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, rekla je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Ona je to izjavila odgovarajući na pitanje u vezi nedavnih raketnih proba Pjongjanga, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ortagus je istaknula da ono što Washington pokušava jest to da pregovara i osigura “mirnu obustavu sjevernokorejskog programa naoružanja za masovno uništenje”.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je prije nekoliko dana da najnovije lansiranje sjevernokorejskih raketa krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a te je pozvao čelnika Kim Jong-una da se vrati razgovorima o denuklearizaciji.

Bolton: Rezolucija brani lansiranje bilo kakvih projektila 

To je bilo prvi put da jedan visoki američki dužnosnik opisuje testiranje kao kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, koje su imale za cilj zaustavljanje nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

“UN-ova rezolucija brani lansiranje bilo kakvih raketnih projektila”, rekao je Bolton na konferenciji za medije.

Lansiranja koje je poduzela Sjeverna Koreja obuhvaćaju i balističke projektile kratkog dometa i stoga “nema sumnje” da se radi o kršenju, dodao je Bolton.

Do ove ocjene došlo neposredno uoči četverodnevnog posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Japanu.

Trump je tijekom posjeta ponovno pozvao na potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

Trump: Denuklearizacija bi transformirala zemlju

U obraćanju na konferenciji za medije zajedno s premijerom Japana Shinzom Abeom, Trump je poručio da bi denuklearizacija Korejskog poluotoka transformirala tu “siromašnu zemlju”.

“Samo se loše može dogoditi s njihovim nuklearnim oružjem”, rekao je Trump.

Abe je oštro osudio lansiranje balističkih raketa kratkog dometa iz Sjeverne Koreje 9. svibnja, tvrdeći da takav čin predstavlja “kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”.

Izvor: Agencije