SAD proglasio Ruski carski pokret terorističkom organizacijom

State Department je naveo da je od 2018. godine u porastu etnički i rasno zasnovan terorizam (EPA)

Sjedinjene Američke Države označile su ultranacionalističku grupu Ruski carski pokret kao terorističku organizaciju, potvrdio je zvaničnik State Departmenta.

Članovi grupe, čije sjedište je u Rusiji, smatraju sebe ruskim pravoslavnim nacionalistima, koji zagovaraju ponovno uspostavljanje monarhije i favoriziraju interese Rusa, Ukrajinaca i Bjelorusa, javlja Reuters.

State Department je u svom posljednjem godišnjem izvještaju naveo da je od 2018. godine u porastu etnički i rasno zasnovan terorizam širom svijeta.

Krajem februara Međunarodna agencija za praćenje finansiranja terorizma (FATF) dodala je sedam novih zemalja na “sivu listu” zbog propusta u borbi protiv finansiranja terorističkih grupa i pranja novca.

Među tim zemljama su Albanija, Barbados, Jamajka, Mauricijus, Mijanmar, Nikaragva i Uganda, prenosi Hina.

Pooštreno praćenje Irana

Tim zemljama je naloženo da preduzmu niz pravnih i drugih mjera kako bi bile uklonjene sa liste i izbjegle daljnje finansijske kazne.

FATF je, također, najavio pooštreno praćenje Irana, a istovremeno je izdano upozorenje i vladi Pakistana, koja je dobila još četiri mjeseca da pooštri mjere u borbi protiv finansiranja terorizma kako ne bi dospjela na listu.

Agencija je protiv Irana uvela dodatne mjere praćenja, koje bi mogle podrazumijevati provjeru još nekih transakcija, što bi još više otežalo stranim investitorima poslovanje u toj zemlji.

Ove mjere su uvedene zbog toga što Iran nije ispunio obaveze prema FATF-u uprkos ponovljenim upozorenjima.

Izvor: Agencije