SAD produžava zabranu putovanja građanima u Sjevernu Koreju

Čelnici SAD-a i Sjeverne Koreje u junu su održali sastanak u Singapuru kako bi smirili tenzije (EPA)

Sjedinjene Američke Države produžit će zabranu putovanja svojim državljanima u Sjevernu Koreju do 31. avgusta 2019. godine, javljaju agencije.

Čelnici SAD-a i Sjeverne Koreje, Donald Trump i Kim Jong-un, u junu ove godine su održali sastanak u Singapuru kako bi smirili tenzije koje postoje već dugi niz godina između dviju zemalja.

Međutim, State Department je i dalje zabrinut zbog prijetnji hapšenjem i dugoročnog zadržavanja američkih državljana u Sjevernoj Koreji.

Obavijest o jednogodišnjem produženju zabrane putovanja trebala bi biti zvanično objavljena u Federalnom registru u petak, prenosi Reuters.

Kraj obustave vojnih vježbi

Američki ministar odbrane Jim Mattis proglasio je u utorak kraj obustave savezničkih vojnih vježba na Korejskom poluotoku, koja je bila “znak dobre volje” nakon susreta Trumpa i Kima.

“Kao što znate, odlučili smo prekinuti najvažnije vojne vježbe, kao znak dobre volje nakon susreta na vrhu u Singapuru u junu”, rekao je on, dok pregovori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje stoje na mjestu.

Američki predsjednik ovih je dana otkazao posjetu svog državnog sekretara Mikea Pompea Pjongjangu, obrazlažući odluku slabim napretkom u razgovorima o denuklearizaciji.

Čelnik Pentagona nije htio reći kada će se vojne vježbe nastaviti.

Izvor: Agencije