SAD prodaje ratne brodove Saudijskoj Arabiji

Američki mediji su i ranije pisali kako Saudijska Arabija pokazuje interes za kupovinu višenamjenskih borbenih brodova (EPA)

Američka vlada je odobrila prodaju četiri ratna broda Saudijskoj Arabiji, a vrijednost ugovora je 11,25 milijardi dolara.

Agencija za odbrambenu i sigurnosnu saradnju, zadužena za nadgledanje trgovine vojnom opremom, svoje mišljenje je kongresmenima predala u ponedjeljak, prenosi Anadolija.

Kako navode američki mediji, kongresmeni imaju trideset dana za eventualnu blokadu prodaje, ali su takvi slučajevi skoro nezabilježeni do sada.

Američki mediji su i ranije pisali kako Saudijska Arabija pokazuje interes za kupovinu višenamjenskih borbenih brodova korporacije Lockheed Martin, koji operacije mogu provoditi u blizini obale ili unutar korita rijeka.

Pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava tražili su obustavu dogovora o prodaji oružja tvrdeći da Saudijska Arabija ubija civile u Jemenu.

Saudijska Arabija je ranije saopćila kako planira modernizirati strukture svojih oružanih snaga.

Rekordna prošla godina

Američki ministar odbrane Ash Carter već je u julu ove godine najavio da će Sjedinjene Države prodavati Saudijskoj Arabiji konvencijalno oružje u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara.

Administracija Baracka Obame već je prodala opremu i oružje vrijednosti 64 milijarde dolara članicama Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva.

Saudijska Arabija prošle godine je na oružje potrošila rekordnih 80 milijardi dolara.

Ove godine Kuvajt planira nabaviti oružje vrijedno tri milijarde dolara.

Ujedinjeni Arapski Emirati žele kupiti bespilotne letjelice vrijedne 200 miliona dolara te municiju vrijednu 130 miliona dolara, dok Liban planira nabaviti oružje za blizu 500 miliona dolara.

Izvor: Agencije