SAD prodaje Kataru lovce F-15 za 12 milijardi dolara

Kupovina aviona dogovorena nekoliko sedmica nakon što je Trump dogovorio prodaju oružja sa Saudijskom Arabijom (Reuters)

Washington i Doha su potpisali ugovor o kupovini lovaca F-15 početne cijene 12 milijardi dolara, dok administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušava riješiti diplomatsku krizu u Zaljevu.

Kupovina aviona dogovorena je između katarskog ministra odbrane Khalida Al Attiyaha i njegovog američkog kolege Jima Mattisa u Washingtonu, navodi Katarska novinska agencija (QNA).

Attiyah je rekao da ovaj sporazum naglašava “dugogodišnju posvećenost države Katar zajedničkom radu s našim prijateljima i saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se unaprijedila naša vojna saradnja i ostvarila bliža strateška saradnja u našoj borbi da se suprotstavimo nasilnom ekstremizmu, te promovirali mir i stabilnost u našoj regiji i šire”.

Dogovor je “još jedan korak u unapređenju naših strateških i kooperativnih odbrambenih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, i radujemo se nastavku naših zajedničkih vojnih napora s našim partnerima ovdje u SAD-u”, kazao je Attiyah.

Prodaja “će Kataru omogućiti posjedovanje vrhunske tehnologije i povećat će sigurnosnu saradnju i interoperativnost između SAD-a i Katara”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Kupovina borbenih aviona dogovorena je nekoliko sedmica nakon što je Trump sa Saudijskom Arabijom potpisao sporazum o prodaji oružja vrijedan 110 milijardi dolara.

Kontradiktorne poruke SAD-a

U međuvremenu, u Zaljevu traje diplomatska kriza između saveznika na čelu sa Saudijskom Arabijom i Katara.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) Bahrein i njihovi saveznici prekinuli su odnose s Katarom ranije ovog mjeseca, optužujući tu zemlju da podržava naoružane grupe i Iran, što je Katar u više navrata odbacio.

Rijad je također zatvorio granicu prema Kataru, jedinu koju taj emirat ima. Osim toga, Saudijska Arabija, Bahrein i Emirati su zatvorile zračni prostor za letove prema Kataru, što je dovelo do poremećaja u prijevozu i uvozu.

Američki državni sekretar Rex Tillerson pokušao je ostati neutralan u ovoj krizi, dok je Trump na Twitteru poslao nekoliko oštrih poruka optužujući Katar da podržava “teror”.

Američki stav prema diplomatskoj krizi u Zaljevu postao je dodatno nejasan kada je Tillerson prošle sedmice pozvao Saudijsku Arabiju da ublaži blokadu Katara.

Šef američke diplomatije je od tada pokušao posredovati između dvije strane, a State Department je u utorak saopćio da napori u rješavanju krize “idu u pozitivnom smjeru”.

Izvor: Al Jazeera i agencije