SAD: Prodaja Suhoja Iranu kršenje embarga

Avioni Su-30 po karakteristikama se mogu uporediti s američkim bombarderima F-15E (AP)

Prodaja ruskih borbenih zrakoplova Iranu predstavljala bi kršenje embarga Ujedinjenih naroda o oružju kao dijela nuklearnog sporazuma s Teheranom, priopćio je State Department.

Prebacivanje zrakoplova Suhoj-30 zahtijevalo bi odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se u priopćenju.

Ti se zrakoplovi po karakteristikama mogu usporediti s američkim bombarderima “F-15E”, prenosi Tanjug agenciju AP.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner izjavio je da SAD planira ovo pitanje iznijeti pred Rusijom, kao i da još četiri države koje su sudjelovale u nuklearnom sporazumu s Iranom “trebaju biti u potpunosti svjesne ovih ograničenja”.

Sporazumom Iranu ostaje na snazi zabrana uvoza oružja na još pet godina. Toner nije rekao hoće li Washington razgovarati s Teheranom o mogućoj kupovini.

Iran: Dogovoreni svi detalji

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su u srpnju povijesni sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Da će Iran potpisati ugovor s Rusijom o kupovini borbenih zrakoplova Su-30 najavio je ranije iranski ministar obrane Hossein Dehgkan.

Ministar Dehgkan je za iransku novinsku agenciju Tasnim ranije rekao da su svi detalji sporazuma o kupnji ruskih zrakoplova dogovoreni, uključujući i broj zrakoplova, a da je ostalo samo da se službeno i potpiše dogovoreno.

On, međutim, nije precizirao koliko će zrakoplova Teheran kupiti niti kada će ugovor biti potpisan.

Izvor: Agencije