SAD priznao Vladu Somalije

Mohamud rekao da ovim potezom Washingtona nastupa 'nova era' za Somaliju (AFP)

Sjedinjene Američke Države priznale su Vladu Somalije, prvu nakon 20 godina rata i haosa, izjavila je američka državna sekretarka Hillary Clinton novinarima, u društvu s novim somalskim predsjednikom Hassanom Sheikhom Mohamudom.

“Prvi put od 1991. SAD priznaje somalsku Vladu”, izjavila je Clinton novinarima u četvrtak.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Somalija ima “reprezentativnu Vladu” i političke institucije, što je važno za normalizaciju ove zemlje na Afričkom rogu, koja nije imala centralnu državu od pada predsjednika Siada Barrea 1991.

‘Nova era’

Somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud, izabran u septembru, kazao je kako vidi u ovom diplomatskom potezu Washingtona “novu eru” za svoju zemlju.

“Sheikh Mohamud će zahvaljujući ovom priznanju moći uspostaviti nove odnose s agencijom američke Vlade za pomoć (USAID), ali i dobiti pomoć međunarodne financijske zajednice”, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, objasnio je Johnnie Carson, pomoćnik državne sekretarke zadužen za Afriku.

Dvije decenije je Somalija bila izložena građanskom ratu i haosu, sve dok snage Afričke unije nisu u augustu 2011. godine protjerale pripadnike grupe Al-Shabab, povezane s Al-Kaidom.

Ovi pobunjenici, međutim, još kontroliraju ruralne zone na jugu i u centralnom dijelu Somalije.

Izvor: Agencije