SAD priznao odgovornost za napad u Afganistanu

Veliki broj žena, djece, pacijenata i zdravstvenih radnika teško je ili kritično ranjen u napadu talibana na bolnicu (AP)

Snage Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu priznale su da su one izvele napad bespilotnim letjelicama u četvrtak kada je u pokrajini Nangarhar poginulo najmanje 30 farmera.

Dodaje se da je najmanje 40 ljudi ranjeno u napadu u području Wazir Tangi, a ranije se za napad krivila Vlada Afganistana, prenose agencije.

Glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu potvrdio je da je napad dronom izveo SAD s namjerom uništenja skrovišta koje koriste borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Početni pokazatelji govorili su da su pripadnici Daesha (ISIL-a) bili među napadnutima u udaru. Sada radimo s lokalnim zvaničnicima na ustanovljavanju toga je li bilo kolateralne štete”, naveo je pukovnik Sonny Leggett, glasnogovornik koalicije koju predvodi SAD.

Malik Rahat Gul, plemenski vođa iz Wazir Tangija, naveo je da je zračni udar izveden kada su umorni radnici, uglavnom ljudi koji rade za dnevnicu, sjedili pored šatora nakon što su radili u obližnjem polju.

Napad talibana na bolnicu

Jučer je izveden i samoubilački napad talibanskih pobunjenika na bolnicu na jugu Afganistana, a danas je objavljeno da je broj poginulih porastao na 39, prenose agencije, te dodaju da je broj ranjenih u Zabulu porastao na 140 i da je ta zdravstvena ustanova potpuno uništena.

Stotine osoba poginule su proteklih sedmica jer su i snage Vlade Afganistana, koje podržava Zapad, i talibanske grupe pojačali broj napada nakon propasti pregovora oružane grupe i SAD-a ranije ovog mjeseca.

Jučer su talibani željeli napasti kamp za obuku moćne afganistanske obavještajne agencije NDS u gradu Qalatu, ali su parkirali kamion pun eksploziva kod obližnje bolnice, navode izvori iz Ministarstva odbrane.

Al Jazeerin novinar Rob McBride iz Kabula javlja da  je veliki broj žena, djece, pacijenata i zdravstvenih radnika teško ili kritično ranjen u napadu.

“Kamion bomba došao je do vanjskog zida NDS-a i detonirao svoj teret, ali odmah pored bila je pokrajinska bolnica, koja je pretrpjela najveći udar eksplozije”, istakao je i dodao da to nije konačni crni bilans.

Izvor: Al Jazeera i agencije