SAD priprema nove carine za kinesku robu

Trgovina, Kontejneri, Roba
SAD ima pravo da uloži žalbu na odluku u roku od 60 dana (AP)

Predsjednik SAD-a Donald Trump uputio je svoje suradnike da nastave s uvođenjem carina za još kineskih proizvoda u vrijednosti blizu 200 milijardi dolara, rekao je izvor upoznat s procesom i dodao da rokovi još nisu poznati.

Medijska kuće Bloomberg je izvijestila da Trump ide dalje s uvođenjem carina, unatoč pokušajima ministra financija Stevena Mnuchina da ponovno pokrene razgovore s Kinom o prekidu trgovinskog rata, prenosi Hina. 

Vijest se odmah odrazila na financijska tržišta i preokrenula trend obveznica SAD-a, kojima se trgovalo po nižoj cijeni.

Trump je prije tjedan dana iznio mogućnost uvođenja carina na uvoz vrijedan 200 milijardi dolara i zaprijetio carinama za još 267 milijardi dolara robe.

“Carine na 200 milijardi dolara vrijedne proizvode mogle bi se vrlo skoro uvesti ovisno o tome što će se dogoditi s njima. Do određene mjere to ovisi o Kini”, rekao je tada Trump.

Trgovinski rat ojačao u augustu

“Drugih 267 milijarda carina spremni su za hitnu provedbu ako budem htio. To mijenja jednadžbu”, dodao je, kako su prenijele agencije.

Trump je već uveo carine na kinesku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Kina je ranije poručila da će, kao i dosad, na carine odgovoriti carinama. 

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga ojačao je prošlog mjeseca kad je SAD, u drugom krugu uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijarda dolara vrijedne kineske robe.

Sjedinjene Američke Države su prošle godine uvezle 505 milijardi dolara robe iz Kine.

No, uvoz iz Kine do kraja srpnja povećao se za gotovo devet posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, prema uredu za statistiku SAD-a.

Izvor: Agencije