SAD prima izbjeglice uz pojačane provjere

Očekuje se da bi se u prvom talasu u Siriju moglo vratiti 1,7 miliona izbjeglica (EPA)

Sjedinjene Američke Države privremeno će odgoditi blokadu obrade zahtjeva izbjeglica iz 11 zemalja “visokog rizika”, objavila je Bijela kuća nakon što je istekla 120-dnevna zabrana za izbjeglice koje su planirali ući u zemlju.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potpisao novu izvršnu naredbu kojom se državnim agencijama naređuje da nastave s američkim programom za izbjeglice, ali, prema Ministarstvu domovinske sigurnosti, uvest će se 90-dnevni period provjere za osobe koje dolaze iz “11 zemalja koje su prethodno proglašene zemljama koje predstavljaju visoki rizik za SAD”.

U naredbi se tako navodi da će za sve izbjeglice biti uvedene nove procedure “pojačane provjere”.

Zvaničnici Ministarstva domovinske sigurnosti odbili su navesti koje se zemlje smatraju “visokorizičnim”, ali u saopćenju je navedeno da će se “pojedinačno obrađivati zahtjevi iz 11 visokorizičnih zemalja” tokom perioda provjere.

Nastavak programa za izbjeglice nastupio je nakon što je u utorak okončana 120-dnevna zabrana za izbjeglice.

Provjera društvenih mreža

Vršiteljica dužnosti ministrice domovinske sigurnosti Elaine Duke u saopćenju je kazala da će “ove nove standardizirane mjere provjere omogućiti SAD-u da pruži dobrodošlicu u našu zemlju onima u nevolji, dok će se istovremeno osigurati domovina”.

Nove procedure uključuju povećano prikupljanje podataka, bolju razmjenu informacija između američkih agencija i nove trenažne protokole za provjere, navodi Ministarstvo domovinske sigurnosti, dodavši da će “nakon implementacije ovih unaprijeđenih mjera administracija nastaviti s obradom zahtjeva za razmještanje izbjeglica”.

Prema američkim medijima, zvaničnici će također pažljivije provjeravati naloge na društvenim mrežama i prikupljati više biografskih podataka podnosilaca zahtjeva.

Novinar Al Jazeere Gabriel Elizondo iz New Yorka javlja da su neke organizacije za zaštitu prava izbjeglica “već rekle da ova naredba ne pomaže mnogo izbjeglicama, prije svega odraslim muškarcima, koji već prolaze kroz sekundarni proces provjera, koji je mnogo rigorozniji od procesa za djecu ili žene”.

Razdvajanje porodica

Amnesty International u saopćenju objavljenom prije objave odluke naveo je da “razdvajanje porodica i izlaganje izbjeglica dodatnim provjerama nikoga ne čini sigurnijim, te da ustvari više ljudi izlaže opasnosti”.

Trump je u januaru potpisao izvršnu naredbu kojom se privremeno zabranjuje ulazak sirijskim izbjeglicama, ali je taj potez osporen na sudovima.

Naknadno je izdana izmijenjena naredba kojom se uvela zabrana za sve izbjeglice, osim u nekim slučajevima.

Trumpova administracija objavila je prošlog mjeseca da želi smanjiti broj izbjeglica koje ulaze u zemlju na 45.000 sljedeće godine.

SAD je 2016. primio više od 84.000 izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera