SAD prijeti zapljenom iranske nafte namijenjene Venecueli

Nicolas Maduro se pohvalio da je iranska nafta krenula ka Venecueli prošlog mjeseca (EPA)

Američko tužilaštvo je podnijelo zahtjev da se zaplijeni nafta koja se u četiri iranska tankera transportira za Venecuelu, a u najnovijem pokušaju administracije Donalda Trumpa da izvrši ekonomski pritisak na dvije neprijateljske države.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro se pohvalio da je iranska nafta krenula ka Venecueli prošlog mjeseca, želeći pokazati da ga ne brine pritisak SAD-a.

Nestašica nafte u Venecueli, koja je i sama proizvođač i članica OPEC-a, akutna je zbog američkih sankcija, prenosi Tanjug.

Teheran nastavlja slati tankere

Ipak, Maduro je izdržao sve pritiske i još je na vlasti, što predstavlja izvor frustracije za Trumpa, saznaje Reuters iz anonimnih, dobro upućenih izvora u Washingtonu.

Iran je početkom juna objavio da će nastaviti slati pošiljke goriva Venecueli ako Caracas zatraži još dostava uprkos kritikama iz Sjedinjenih Američkih Država zbog trgovine te dvije države, koje su pod američkim sankcijama.

“Iran koristi svoje pravo na slobodnu trgovinu s Venecuelom i spremni smo poslati još brodova ako Caracas zatraži još dostava Irana”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Jače vojno prisustvo u Karibima

U namjeri da spriječi nove pošiljke iranskog goriva Venecueli, Washington prati cijeli tok dostave.

Upozorio je države, luke, špeditere i osiguravajuće kuće da im prijete mjere ako pomognu iranskim tankerima.

Nedavno je SAD pojačao svoje vojno prisustvo u Karipskom moru, a to je objasnio jačanjem operacije protiv tranzita narkotika.

Uprkos američkim prijetnjama, Iran je poslao flotilu od pet tankera goriva Venecueli, koja ima teških problema s nestašicom goriva.

Izvor: Agencije