SAD prije roka prima 10.000 sirijskih izbjeglica

SAD će ove fiskalne godine primiti šest puta više izbjeglica nego lani (EPA)

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame saopštila je da će, mjesec prije roka, ispuniti obećanje da primi 10.000 izbjeglica iz Sirije tokom ove fiskalne godine.

“U ime predsjednika i njegove administracije, želim najtopliju dobrodošlicu svakoj sirijskoj izbjeglici koja ovdje dođe, kao i mnogim drugim izbjeglicama koje su u SAD ove godine stigle iz čitavog svijeta”, istakla je u saopštenju savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Susan Rice.

Ona je navela da brojka od 10.000 predstavlja “povećanje u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu za šest puta” i to nazvala značajnim korakom.

Utočište u SAD-u

“Prije manje od godinu dana, kao odgovor na globalnu izbjegličku krizu u koju su bili uključeni milioni Sirijaca koji su pobjegli od nasilja i sukoba, predsjednik Obama zatražio je od svoje administracije da poveća broj sirijskih izbjeglica kojima bi se moglo ponuditi utočište u SAD-u”, rekla je Rice.

Rice je navela da prihvat izbjeglica predstavlja “samo mali dio širih humanitarnih napora SAD-a u Siriji i regionu”.

Aktivisti su prethodnih mjeseci kritikovali SAD zbog spore reakcije na sirijsku krizu, koja traje već više od pet godina.

Istovremeno su susjedi Sirije, poput Libana i Jordana, primili stotine hiljada izbjeglica, a dosad nezabilježeni priliv izbjeglica je izazvao krizu i u Evropi.

Izvor: Agencije