SAD premješta jedinice i tenkove u Litvaniju, ‘poruka Rusiji’

Prije dvije godine NATO je rasporedio jedan multinacionalni bataljon od oko 1.000 vojnika u Litvaniji (EPA)

Sjedinjene Američke Države pokrenule su u ponedjeljak premještanje u Litvaniju jednog bataljona i više desetaka oklopnih kola u rotaciji bez presedana u posljednjih šest mjeseci u sklopu operacije odvraćanja prema susjednoj Rusiji.

Deseci tenkova Abrams i oklopnih borbenih vozila Bradley stigli su željeznicom na teren vježbe u Pabrade, blizu Vilniusa, prenosi Hina.

Litvanski ministar obrane Raimundas Karoblis je izjavio da razmještanje oko 500 američkih vojnika, koji tamo ostaju cijelu zimu, dokazuje da američko vojno prisustvo uz NATO nije tabu.

Prije svega to je poruka Litvaniji i susjednim zemljama članicama NATO-a da su saveznici uz nas, rekao je on.

“To je, također, poruka Rusiji da su Sjedinjene Države angažirane, što je dodatni element odvraćanja”, dodao je Karoblis.

Amaerički angažman u NATO-u

Ben Hodges, bivši komadant američkih vojnih snaga u Evropi, izjavio je da je to raspoređivanje dokaz američkog angažmana u nastavku odvraćanja uz istočni bok NATO-a, u trenutku kada Sjedinjene Američke Države povlače svoje snage iz Sirije i napuštaju kurdske saveznike.

Niko, uključujući Ruse, ne bi trebao imati sumnji u američki angažman u NATO-a, bez obzira što mislim da je pogrešno otići iz Sirije, izjavio je Hodges.

Prije dvije godine NATO je rasporedio jedan multinacionalni bataljon od oko 1.000 vojnika u Litvaniji, zemlji s oko 2,8 miliona stanovnika.

Savez je rasporedio slične snage u Estoniji i Latviji, kao i u Poljskoj, što su mjere shvaćene kao suočavanje s mogućim ruskim potezima u toj regiji, nakon što je Moskva 2014. godine pripojila ukrajinski poluotok Krim.

Cijela ta regija je ostala pod dominacijom bivšeg Sovjetskog saveza tokom duže od 40 godina nakon Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije