SAD predvodi osudu Kine zbog ‘zastrašujuće’ represije muslimana

Osigurati osnivanje globalnog tijela koje će pobliže pratiti kršenja ljudskih prava u Kini (Reuters)

SAD predvodi više od 30 zemalja koje su osudile Kinu zbog “zastrašujuće represije” nad muslimanima u zapadnoj pokrajini Xinjianga na marginama Generalne skupštine UN-a.

Ističući zlostavljanja nad etničkim Ujgurima i drugim muslimanima u Kini, zamjenik američkog državnog sekretara John Sullivan rekao je da UN i njene članice imaju “jedinstvenu odgovornost progovoriti nakon što se preživjeli moraju suočavati s užasima državne represije”, prenosi Hina.

Sullivan je rekao da članice UN-a trebaju osigurati osnivanje globalnog tijela koje će pobliže pratiti kršenja ljudskih prava u Kini i dodao da se mora tražiti “hitan i nesmetan” pristup visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Xinjiangu.

EU poziva na slobodan pristup Xinjiangu

Sullivan je rekao da je na događaju koji su uz SAD organizirale Kanada, Njemačka, Holandija i Velika Britanija, prisustvovalo više od 30 zemalja UN-a, predstavnici Evropske unije i više od 20 nevladinih organizacija, kao i žrtve Ujguri.

“Pozivamo ostale da se pridruže međunarodnim naporima i zaustave strašnu kampanju represije u Kini. Historija će suditi međunarodnoj zajednici po tome kako je odgovorila na takve napade na ljudska prava i fundamentalne slobode”, rekao je Sullivan.

Paola Pampaloni iz Evropske službe vanjskih poslova rekla je da je EU “uznemiren” situacijom i pozvao na slobodan pristup Xinjiangu.

“Zabrinuti smo zbog informacija o zlostavljanju i mučenju. Kina nas uvijek poziva u svoje kampove pod njihovim uslovima pa trenutno pregovaramo o slobodnom ulasku”, rekla je Pampaloni.

Izvor: Agencije