SAD predstavio ekonomski dio ‘dogovora stoljeća’

Bliskoistočni plan Jareda Kushnera naišao je na odbacivanje od palestinskih lidera (Reuters)

Sjedinjene Američke Države otkrile su prijedlog stvaranja globalnog investicijskog fonda od 50 milijardi američkih država za Palestince i susjedne arapske države, napravljen kao ekonomski motor dugoočekivanog američkog mirovnog plana za Bliski istok.

Plan je objavljen na internetskoj stranici Bijele kuće u subotu, dva dana prije radionice u Bahreinu, koju predvodi SAD, a gdje će biti razmatran ekonomski segment takozvanog „dogovora stoljeća“.

Konferencija u Manami će biti održana uprkos protivljenju Palestinaca koji neće učestvovati u njoj.

Palestinski predsjednk Mahmoud Abbas u subotu je odbacio ekonomski plan i američke mirovne napore koje predvodi savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner.

„Ne bi trebalo biti govora o ekonomskoj situaciji prije političke. Dok god nema političkog rješenja, nećemo razmatrati bilo kakvo ekonomsko rješenje“, istakao je Abbas.

Bez političkih rješenja

Govoreći za agenciju Reuters, Kushner (koji je i Trumpov zet) naveo je kako je „neophodno“ prvo pristupiti ekonomiji kako bi to odvojili od političke priče kako bi bilo „manje kontraverzna“.

„Treba pustiti da ovo ljudi prostudiraju, daju povratne informacije. Dajte da pokušamo finalizirati kako bi moglo biti stanje u slučaju mirovnog sporazuma“, rekao je.

Osnovni politički problemi kao što je okupacija palestinskih teritorija, pravo na povratak izbjeglica i njihovih potomaka (od kojih približno pet miliona živi u izbjegličkim kampovima u susjednim arapskim državama), te granični suverenitet nisu spomenuti u planu.

Umjesto toga, objavljena je ekonomska šema po kojoj se planira 179 projekata u infrastrukturi i poslovima, milijarda dolara investicija u palestinski turistički sektor, te pet milijardi dolara investicija za transportni koridor koji bi povezao Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Više od polovine od 50 milijardi dolara bilo bi potrošeno na ekonomski problematičnim palestinskim teritorijama u narednih 10 godina, dok bi ostatak bio podijeljen sa Egiptom, Libanom i Jordanom, navodi se u planu.

Žestoka reakcija

Neki od projekata su na egipatskom Sinajskom poluotoku gdje bi investicije koristile Palestincima u susjednoj Gazi, prepunoj i siromašnoj enklavi koju Egipat i Izrael blokiraju 12 godina.

Kako navodi Kushner, 10-godišnji plan „stvorio bi milion poslova na Zapadnoj obali i u Gazi“.

„Spustilo bi njihovu stopu nezaposlenosti sa 30 posto na jednocifren postotak. Prepolovilo bi siromaštvo, ako bi bilo provedeno ispravno“, dodao je Trumpov savjetnik.

Njegovi istupi naljutili su Hanan Ashrawi, članicu izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

„Prvo ukinite opsadu Gaze, obustavite izraelsku krađu naše zemlje, resursa i fondova, dajte nam slobodu kretanja i kontrolu nad granicama, zračnim prostorom, teritorijalnim vodama… Onda posmatrajte kako gradimo naprednu ekonomiju kao slobodan i suveren narode“, napisala je ona na Twitteru.

Arapska finansijska sredstva

Nekoliko zaljevskih država, među kojima je i Saudijska Arabija, učestvovat će u radionici u Bahreinu.

Njihovo prisustvo, kako privatno govore neki američki zvaničnici, ima za namjeru da dobiju ustupke kod Trumpa dok se on okreće protiv Irana, velikog rivala tih država.

Trumpova administracija se također nada da će bogate zaljevske države i privatni investitori iznijeti dobar dio finansijskog tereta plana.

Bijela kuća je navela kako je odlučila nepozvati izraelsku Vladu jer na konferenciji neće biti palestinske vlasti, te će biti dovoljna mala poslovna delegacija iz Izraela.

Izvor: Al Jazeera i agencije