SAD predlaže pravila o dronovima

Očekuje se da će trebati i do tri godine da se prijedlozi finaliziraju (Reuters)

Obamina administracija će predložiti dugo očekivana pravila komercijalne upotrebe dronova na američkom nebu, ali ključnu odluku o tome koliki pristup pružiti dronovima će vjerovatno donijeti Kongres, naredne godine.

Zvaničnici Federalne uprave avijacije (FAA), kazali su da žele objaviti predložena pravila za upotrebu dronova prije kraja ovog mjeseca, ali drugi zvaničnici Vlade i industrije kažu da će se pravila vjerovatno odgoditi za januar.

U međuvremenu, i dalje je na snazi zabrana kojom je FAA zabranila upotrebu dronova malom broju kompanija.

Nakon objavljivanja prijedloga, vjerovatno će biti potrebne dvije ili tri godine da oni budu finalizirani.

Ograničenja

Očekuje se da će FAA ograničiti male dronove od 25 kilograma da lete na maksimalnoj visini od 120 metara i zabraniti noćne letove. Također se očekuje i naređenje da upravljači moraju u svakom trenutku vidjeti svoju letjelicu.

Možda će morati i tražiti pilotske dozvole, što je već izazvalo reakcije kritičara, koji smatraju da nije isto upravljati letjelicom uživo, i daljinskim putem.

U međuvremenu, zvaničnici industrije dronova lobiraju u Kongresu da im pomogne proširiti posao.

Svake godine dok zabrana stoji, SAD gubi više od 10 milijardi dolara potencijalne ekonomske koristi koje bi dronovi mogli donijeti, kažu iz Udruženja bespilotnih letjelica.

Treba nam neki proces koji će omogućiti neke operacije niskog rizika“, kaže Jesse Kallman, šef regulatornih poslova za Airware, kompanije koja proizvodi dronove, a iza koje stoji Google Ventures.

„Mislim da Kongres to razumije, i da će u narednim godinama poduzeti odgovarajuće korake.“
A čini se da neki zakonodavci upravo o tome razmišljaju.

„U Kongresu smo veoma zainteresirani za UAS-ove (bespilotne leteće sisteme)“, kazao je predsjedavajući Komiteta Doma za transport i infrastrukturu, Bill Shuster.

„Razumijemo da je to uzbudljiva tehnologija koja ima potencijal da transformiše dijelove naše ekonomije. Naša je odgovornost to detaljnije pregledati“, kazao je on.

Izvor: Agencije