SAD pozvao Tursku na jačanje demokratije

Recep Tayyip Erdogan je pobijedio već u prvom krugu i dobio novi mandat sa znatno širim ovlastima (EPA)

Sjedinjene Američke Države pozvale su Tursku na “jačanje demokracije” nakon nadmoćne pobjede Recepa Tayyipa Erdogana na turskim parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

“Pozivamo Tursku da poduzme korake radi jačanja demokracije”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders pred novinarima, a prenosi AFP.

Washington još nije službeno čestitao turskom predsjedniku na ponovnom izboru u prvom krugu, a prve reakcije bile su veoma hladne.

Poštiavnje odluke turskih birača

“Pokušavamo upriličiti telefonski razgovor predsjednika [Donalda Trumpa] s turskim predsjednikom [Erdoganom] kako bismo potvrdili naše čvrste veze”, rekla je Sanders u času kada veze Washingtona i Ankare, saveznika u NATO-u, prolaze kroz fazu velike napetosti.

Glasnogovornica Bijele kuće je pozvala na “nastavak suradnje radi rješavanja problema u našim bilateralnim odnosima”.

Ni američki State Department nije čestitao Erdoganu na reizboru, nego je preko glasnogovornika kratko rekao da Washington “poštuje odluku turskih birača”.

“Želimo konstruktivne veze s predsjednikom Erdoganom, kako bismo se zajedno sučelili s izazovima koji su nam zajednički. Pozivamo sve izabrane turske zastupnike, pa i predsjednika Erdogana, da zastupaju stajališta svih turskih građana i da osnaže tursku demokraciju”, istaknuto je.

Turska je početkom godine na sjeverozapadu Sirije povela ofenzivu protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom, ali ih Washington podupire u njihovoj borbi sa skupinom Islamska država Irak i Levant.

EU: Kandidati nisu bili ravnopravni

Te su operacije potaknule novu krizu u odnosima dviju zemalja, koje su se na koncu početkom lipnja dogovorile o “smjernicama” za suradnju na terenu.

Turska je bezuspješno tražila izručenje imama Fethullaha Guelena, koji živi u egzilu u SAD-u i kojeg Ankara optužuje za neuspjeli državni udar u srpnju 2016. godine.

Osim SAD-a, na rezultate izbora reagirali su i drugi političari sa Zapada.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini kritizirala je uvjete preizdborne utrke, koji nisu bili “jednaki za sve”.

U zajedničkom priopćenju Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn uzeli su na znanje ocjenu OSCE-a i Vijeća Europe, koji u preliminarnom izvješću upozoravaju da “kandidati nisu bili u ravnopravnom položaju”, prenosi AFP.

Nakon snažnih napetosti u odnosima dviju država posljednjih mjeseci, njemačka kancelarka Angela Merkel je u čestitci Erdoganu rekla da se “veseli nastavku i jačanju suradnje naših zemalja”.

“Njemačka gdje živi velika turska dijaspora, želi biti partner stabilne i pluralističke Turske, koja će osnažiti participativnu demokraciju i očuvanje vladavine prava”, poručila je Merkel.

“Velika Britanija nestrpljivo iščekuje nastavak bliskih veza s Turskom. Dvije države imaju velik broj zajedničkih interesa, napose na polju regionalne sigurnosti, borbe s terorizmom, bilateralnih ulaganja i trgovine. Surađujemo s predsjednikom Erdoganom i s njegovom vladom na razvoju tih važnih bilateralnih veza”, poručeno je iz ureda britanske premijerke Therese May.

Putin: Rezultati govore o veličini Erdogana

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u poruci, kojom je turskom predsjedniku čestitao na pobjedi, istaknuo da “izborni rezultati nedvojbeno svjedoče o velikom političkom utjecaju Recepa Tayyipa Erdogana”.

“Reizbor svjedoči o velikoj potpori njegovoj socijalnoj i gospodarskoj politici te o jačanju ugleda zemlje u vanjskoj politici”, navodi Kremlj.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Erdoganu, podsjećajući ipak da su “temeljne vrijednosti” Saveza, kojega je Turska član, demokracija i vladavina prava.

“NATO počiva na temeljnim vrijednostima, kao što su demokracija, vladavina prava i sloboda pojedinca. Osobno tim vrijednostima pridajem veliku pozornost i ističem njihovu važnost u mnogim NATO-ovim prijestolnicama, pa tako i u Ankari, kada se ondje susrećem s turskim dužnosnicima”, dodao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije