SAD pozvao sve države da obustave prodaju oružja Mijanmaru

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je održalo prvu otvorenu sjednicu o Mijanmaru u posljednjih osam godina (AP)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a izjavila je da se, po svemu sudeći, nad Rohinjama vrši etničko čišćenje.

Pozvala je sve zemlje da obustave prodaju oružja Mijanmaru te apelovala na krivično gonjenje vojnog osoblja u toj zemlji, prenosi Anadolija.

“Ne bojimo se nazvati postupke burmanskih vlasti onako kako trenutno izgledaju: brutalna, neprekidna kampanja kako bi se zemlja očistila od etničke manjine”, rekla je Haley.

Dodala je da Vlada Mijanmara mora omogućiti pristup medijima i humanitarnim organizacijama u pokrajinu Rakhine, u kojoj žive Rohinja muslimani.

Napomenula je da bi trenutno nasilje, kako je rekla, “trebalo posramiti najviše burmanske zvaničnike, koji su žrtvovali mnogo toga kako bi uspostavili otvorenu i demokratsku Burmu”.

Porušeno 200 muslimanskih sela

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je održalo prvu otvorenu sjednicu o Mijanmaru u posljednjih osam godina.

Glasnogovornik Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Aslam Khan saopćio je u četvrtak da je od početka novog vala nasilja od 25. augusta dosad iz Mijanmara u susjedni Bangladeš izbjegla najmanje 501.000 arakanskih muslimana.

Arakanski muslimani, Rohinje, već su godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica suočavaju se s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan (Rakhine). 

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska u proteklih nekoliko dana porušila je najmanje 200 muslimanskih sela, iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Šef bangladeške diplomatije Abul Hasan Mahmood izjavio je da je od 25. augusta do danas ubijeno najmanje 3000 muslimana.

Izvor: Agencije