Oglasi

SAD pozvao Srbiju da izruči dvoje radikala

Vjerica Radeta i Petar Jojić su optuženi za utjecanje na svjedoke u postupku protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.
Vjerica Radeta (desno) neprimjereno je komentirala smrt Hatidže MehmedovićTanjug - Arhiva

Sjedinjene Američke Države pozvale su u srijedu, na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, Srbiju da provede nalog Haškog tribunala i uhapsi članove Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu.

"Pozivamo Vladu Srbije da sarađuje s Mehanizmom za međunarodne krivične sudove i izvrši naloge za hapšenje i naglašavamo obavezu Vlade da to učini", rekla je Michele Sison, predstavnica SAD-a na na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj je razmatran posljednji izvještaj o radu Haškog tribunala.

Radeta i Jojić su optuženi za utjecanje na svjedoke u postupku protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

Sison je pohvalila rad Tribunala i rekla da on ostavlja značajno naslijeđe.

Među važnima istakla je presude visokim političkim i vojnim liderima u bivšoj Jugoslaviji, naročito kbivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, kao važan korak ka utvrđivanju odgovornosti onih koji su izazvali strašne patnje ljudi u Bosni i Hercegovini.

Krivci moraju odgovarati

Američka predstavnica rekla da Haški tribunal ostavlja za sobom naslijeđe pravde i nadu žrtvama zločina da krivci, makar bili oni i na najvišim funkcijama, mogu odgovarati pred licem pravde.

SAD će nastaviti podržavati i rad Mehanizma, koji će preuzeti preostale slučajeve Tribunala, rekla je ona.

Također je pozvala države u regionu da sarađuju u procesuiranju slučajeva pred nacionalnim pravosuđima.

"Kao što je Tribunal pokazao, kad radimo zajedno, možemo postići mjeru pravde i odgovornosti za najstrašnije zločine", rekla je Sison.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.