Oglasi

SAD pozvale Iran na iskrene pregovore

Državni sekretar SAD-a John Kerry je poručio Iranu da ima vremena za pregovore, ali su potrebne iskrene namjere.
Od Irana se traži da zatvori svoje podzemno postrojenje za obogaćivanje urana Fordow, koje se nalazi u blizini grada QomReuters

Iran još ima vremena naći diplomatsko rješenje za međunarodni spor oko njegovog nuklearnog programa, ali Teheran mora sa svjetskim silama pregovarati s iskrenim namjerama, izjavio je u ponedjeljak državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država John Kerry.

"Vrata diplomatskog rješenja jednostavno po definiciji ne mogu ostati otvorena zauvijek. Ali su otvorena danas. Otvorena su sada", rekao je on novinarima u Londonu.

"Još uvijek ima vremena, no ima ga samo ako Iran odluči doći za sto i pregovarati s iskrenim namjerama. Mi smo spremni pregovarati s iskrenim namjerama, uz uzajamno poštovanje u nastojanju da izbjegnemo strašne posljedice koje bi mogle uslijediti nakon neuspjeha. Tako da je izbor stvarno u rukama Iranaca. Nadamo se da će ispravno izabrati", kazao je Kerry.

Velike sile ponudit će Iranu određeno ublažavanje sankcija na razgovorima ove sedmice u Almati u Kazahstanu ako Teheran pristane ograničiti svoj nuklearni programa, rekao je dužnosnik SAD-a u ponedjeljak, prenosi Hina.

Oblažavanje sankcija

Iran bi se, međutim, mogao suočiti s još ekonomskih šteta ako se razgovori ne pomaknu sa mrtve tačke, kazao je jedan dužnosnik, koji je zatražio da ostane neimenovan, uoči sastanka 26. i 27. februara.

"Mislim da će biti određenog ublažavanja sankcija u novom prijedlogu sila Iranu", kazao je dužnosnik, ne navodeći pojedinosti.

Zapadni diplomati su agenciji Reuters rekli da će SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska ponuditi ublažavanje sankcija u trgovini zlatom i plemenitim metalima ako Iran zatvori svoje podzemno postrojenje za obogaćivanje urana Fordow, koje se nalazi u blizini grada Qom.

Iranski su dužnosnici, međutim, rekli da to neće biti dovoljno.

Dužnosnici SAD-a su saopćili da će sastanak u Almati voditi skorom nastavku razgovora.

"Spremni smo ubrzati ritam naših sastanaka i razgovora", rekao je dužnosnik i dodao da bi SAD bio spreman i na bilateralne razgovore ukoliko će pristup Teherana biti ozbiljan.

Izvor: Agencije