SAD poziva Rusiju na saradnju u Siriji

Nuland je rekla i da komentari Bogdanova pokazuju da Moskva sada vidi pravo stanje stvari u Siriji (AP)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije demantiralo je da je ruski diplomata Mihail Bogdanov rekao da sirijski predsjednik Bashar al-Assad gubi kontrolu nad svojom zemljom.

U saopćenju se navodi da zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogadnov “nije dao nikakvu izjavu niti poseban intervju” u vezi sa Sirijom, već je samo navodio stav sirijske opozicije u svom govoru u četvrtak, prenio je AP.

Ruske državne novinske agencije javile su u četvrtak, pozivajući se na Bogdanova, da su svi izgledi da će pobunjenici dobiti građanski rat, a što je komentar koji dramatično mijenja stav Rusije prema Siriji.

SAD su kasnije pohvalile Rusiju “jer je konačno uvidjela realnost” priznajući neumitni pad režima, javlja agencija Srna.

Analitičari vjeruju da izjava ruskog diplomate predstavlja pozicioniranje Moskve za slučaj eventualnog poraza Assada.

Uskratiti podršku Assadu

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland rekla je da bi Rusija trebala stati iza napora da se prekine krvoproliće u toj zemlji.

“Oni (Rusija) bi trebali odustati od svake podrške Assadovom režimu, bila ona materijalna ili finansijska”, dodala je Nuland.

Ona je, također, pozvala Rusiju da pomogne SAD-u pri identifikaciji ljudi u Siriji koji bi mogli  pomoći u formiranju struktura za period kada država bude u tranziciji, prenosi Reuters.

Rusija je ranije više puta ulagala veto na odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje su se odnosile na Siriju.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je  četvrtak kako misli da se bliži kraj sirijskoj Vladi, te da je to “samo pitanje vremena”.

On je kazao kako navodi da Assadova vojska koristi rakete Scud pokazuju “totalni nemar” za živote sirijskog naroda.

Ubijeno 40.000 ljudi

Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je odbacilo tvrdnje da tim raketama gađa pobunjenike.

Ministarstvo informiranja Sirije saopćilo je da se ruski stav nije promijenio, te da se, naprotiv, stav Amerikanaca približio ruskom razmišljanju.

“Amerikanci su Jabhat al-Nusru proglasili terorističkom grupom. To znači da Amerikanci približavaju ruskoj strani”, navodi se iz Ministarstva.

Od marta prošle godine, kada su započeli protesti protiv Assadovog režima u Siriji, koji su prerasli u rat, život je izgubilo više od 40.000 ljudi, procjenjuju opozicioni aktivisti.

Izvor: Agencije