SAD poziva na dijalog i suzdržanost u Crnoj Gori

Zbog hapšenja sveštenika, prošle sedmice su organizovani protesti širom Crne Gore (EPA)

Američka vlada poziva sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, da pokažu suzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne, saopćeno je iz State Departmenta.

U pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentira proteste u Crnoj Gori poslije hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog kršenja zabrane okupljanja, uvedene da bi se spriječilo širenje korona virusa, glasnogovornik State Departmenta navodi da SAD snažno podržava osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vjere ili ubjeđenja, prenosi Tanjug.

Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana, na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom, naveo je State Department.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni prijedlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja tako što su se okupili na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima, saopćili su tužioci u subotu.

Protesti širom Crne Gore

Zbog hapšenja sveštenika, koji su pušteni iz pritvora poslije zadržavanja od 72 sata, prošle sedmice su organizovani protesti širom Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je da se oni nisu našli na meti državnih organa zbog svog poziva, već zbog toga što su smatrali da im pripada pravo da ne poštuju naredbe kojih se treba pridrzavati u borbi protiv korona virusa.

“Ne može biti privilegovanih, pa ni kad nose mantije”, kazao je Đukanović.

Nakon najave i usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, SPC je mobilizirao desetke hiljada učesnika protesta koji su se održavali dva puta sedmično dok nisu uvedene mjere za sprečavanje širenja korona virusa. 

Sveštenici SPC-a optužuju vlast da se zakonom priprema oduzimanje imovine SPC-a, odnosno “pljačka crkava i manastira” u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije